Je kent het wel. Die overheerlijke frikandel kun je haast niet laten liggen als 'ie voor je neus ligt. Je zou er haast nog een zakje snoep bijnemen. Een een blikje cola. Niet gezond. Maar wel lekker.
Maar als die snacks níet voor het grijpen liggen, pak je allicht liever een banaan. En een glaasje verfrissend water. Ouders van leerlingen, en ook leerlingen zelf, vroegen de schoolleiding van het Van Lodenstein College of de kantine niet wat gezonder kon.
"Verleidingen weerstaan, vraagt zelfcontrole. En dat kunnen we niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld na een spannende wiskundetoets. Op die momenten zijn jongeren, net als volwassenen, sneller geneigd te kiezen voor makkelijk dan voor gezond. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat", zegt het VLC in een persbericht.
Het Van Lodenstein College heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken, aan de hand van nieuwe, verbeterde richtlijnen, de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Om een zilveren Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens zestig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren.