"Ik vond het spannend om te doen, want je staat daar wel voor een hele groep en je wil het niet fout doen, maar ik was vooral heel erg blij dat ik iets mocht betekenen voor deze herdenking!" vertelt ze tegen Puntuit.
Het mooiste moment van de dag vond Evelyne nog voor de herdenking. "Toen kreeg Betty Bausch de ridderorde uitgereikt van burgemeester Wouter Kolff. Een ander mooi moment vond ik toen Betty samen met een broer van een van de gefusilleerden een krans legde."
Betty Bausch-Polak (97), een holocaust-overlevende, werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens een gastles op het Ichthus College, in aanwezigheid van oud-premier Balkenende. Jaarlijks vertelt Bausch op het Ichthus College over haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, en over de dood van haar eerste man, Philip de Leeuw. Hij werd op 20 november 1944 in Veenendaal wegens verzetsdaden gefusilleerd.
Na de uitreiking werd Betty Bausch-Polak door een leerlingenkoor toegezongen met het lied ”Ik zal er zijn”.
Daarna volgde de jaarlijkse herdenking bij het Kruis op de berg, het monument voor de zes gefussileerde verzetsmensen. De sfeer van de herdenking was hetzelfde als bij de dodenherdenking op 4 mei, vertelt Evelyne. "Het was een eerbiedige sfeer, iedereen was stil en leefde mee met wat er allemaal gebeurde."
Evenlyne vond het speciaal dat Balkenende ook aanwezig was en heeft zelfs nog even met hem gepraat. "We hebben het samen gehad over het belang van zo'n herdenking. Het is goed dat die er is. Hij heeft later ook nog een toespraak gehouden over vrijheid en recht, wat een mooie afsluiting was van de herdenking."
Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.