Je stapt in Kampen niet zomaar in de lift. Daar moet je toch minstens iets voor aan je been hebben, zegt een leerling. Een verstuikte enkel bijvoorbeeld, zegt een ander, die uit ervaring spreekt maar best even voor wil doen hoe snel hij de traptreden nog op kan komen.

De enigen die standaard een liftsleutel op zak hebben, zijn de conciërges en de schoonmakers. Alle leerlingen moeten zich bij de receptie melden voordat ze de lift mogen gebruiken, liefst met een briefje van thuis waarop staat wat er met hen aan de hand is. Er hoeft nog net geen doktersbriefje bij aan te pas te komen, legt een meisje uit.

Maar juist omdat die lift verboden terrein is voor de niet-gewonde leerling, blijft-ie aantrekkelijk. „Er wordt veel om de liftsleutel gevraagd”, zegt mevrouw Groen, een van de conciërges. „Vandaag heb ik er al acht uitgeleend.”

Stiekem een liftsleutel bij laten maken is best een goed idee, vindt een van de jongeren grappend. Hij fantaseert meteen maar een compleet eigen bedrijf in sleutels erbij; een bedrijf dat, hoe kan het ook anders, in de lift zit.

Maar zijn plan blijkt helemaal niet nodig te zijn. Slimme jongens weten namelijk een trucje om het gebruik van de sleutel te omzeilen, bewijzen ze. Gewoon de lift openduwen. Maar dat doen ze niet te vaak. Althans, dat beweren ze voor de camera, terwijl ze wegduiken in hun kraag. Want ja, er staat wel straf op het onnodig gebruik van de lift.

Zelfs je vriend of vriendin begeleiden in de lift mag niet. „Meeliften”, noemt mevrouw Groen dat. Er staat twee uur nakomen op. „Als je geen briefje van huis hebt waarop staat wat je mankeert, mag je niet met de lift.”

De Pieter Zandt wil blijkbaar nog weleens een oogje dichtknijpen als het om deze begeleiding gaat. Vrijwel geen enkele gewonde leerling stapt deze reportagemiddag alleen in of uit de lift. „Daar wordt nooit op gelet”, zegt een jongen.

Maar of de leerlingen nog lang hun trucje kunnen gebruiken om de lift open te duwen? Een conciërge die het even heeft aangezien, zegt: „Ik wist helemaal niet dat dit kon. We gaan in ons team bespreken wat we hier aan kunnen doen.”


Videoserie scholen

Dit schooljaar bezoekt Puntuit verschillende locaties van alle reformatorische middelbare scholen en bevragen leerlingen vanachter de videocamera over hun schooltas, de lift en de docentenkamer.

Dit is de eerste aflevering over de lift. Volgende week donderdag deel 2 op puntuit.nl/delift.

Bekijk hier de afleveringen over de schooltas: met trends in schooltassenland (deel 1), de inhoud van de schooltas (deel 2) en de zoektocht naar de ouderwetse leren schooltas (deel 3).