Of ze al terug willen naar Nederland? „Nee, echt niet!” klinkt het aan de andere kant van de lijn. De vijf leerlingen van het Calvijn College in Goes hebben het prima naar hun zin in Sierra Leone. Ze zijn nog lang niet uitgekeken én hebben hun missie nog niet volbracht. Want ze zitten er niet zomaar.

Enkele weken geleden solliciteerden ze naar de functie van ambassadeur bij de stichting Woord en Daad. Om de campagne ”Wees eerlijk” handen en voeten te geven. Ze werden uit een groep jongeren geselecteerd en maakten zich klaar voor hun eerste actie: een verblijf van twee weken in Sierra Leone.

Doel van de reis is onderzoeken of Nederlanders met een duurzame levensstijl kunnen bijdragen aan minder armoede en onrecht in Afrika. Vanuit een bibliotheek van een middelbare school in het Afrikaanse land doen de vijf vmbo’ers hun verhaal.

Verminkt

„Het is best heftig om arme mensen te zien”, zegt Anneleen. „Bedelaars, vaak verminkt, vragen om geld. We praten veel samen om het allemaal te verwerken.” Vorige week waren ze in een dorpje op het platteland waar kinderen nog nooit blanke mensen hadden gezien. „Dat was bijzonder om mee te maken. We hebben de mensen daar geholpen met het aanplanten van gewassen en het rapen van palmolienoten.”

Mirjam vond de sfeer in het dorpje fijn. „Het was er erg gezellig en de mensen waren aardig.”

Even is er wat ruis op de lijn. Dan komt Ruth duidelijk door. „Wat mij opvalt, is het grote verschil met Nederland. Alles is anders.” „Ja, ook het slapen”, klinkt het gedempt op de achtergrond. Gelach alom. De reden van deze hilariteit is de stroomgenerator van de buren, die zo veel herrie produceert dat er van slapen weinig terechtkomt.

Nu ze het toch over elektriciteit hebben, komt de oplader van de telefoon ter sprake. Want waarom is het zo erg dat die in het stopcontact blijft zitten? „Pure verspilling”, reageert Corinda fel. „We moeten in het Westen zuinig zijn met energie. Want alles wat wij in Nederland verbruiken, gaat ten koste van het milieu. Ook hier in Afrika.”

De 14-jarige Zeeuw uit Biezelinge legt uit dat het vooral om langetermijneffecten gaat. „Het klinkt misschien wat hoogdravend, maar je moet toch ergens beginnen om de wereld beter te maken? Dat gaan wij doen. Te grote plannen? Ach, we zijn jong, dan mag dat toch?”

De enige jongen in het gezelschap is Han. Hij houdt zich naar eigen zeggen prima staande tussen de meiden. Zondag maakte hij samen met zijn medeambassadeurs een kerkdienst mee. Een Canadese predikant ging voor. „Het is mooi om te zien hoe deze christenen op hun manier God eren. Het viel me op dat er veel minder structuur tijdens de dienst is dan bij ons.”

Shoppen

De vijf zijn ervan overtuigd dat ze hun leven zullen veranderen. „Niet meer zomaar shoppen als ik geen kleren nodig heb”, aldus Anneleen. „Niet meer elke dag douchen”, zegt Corinda. „Andere mensen bewust maken van het belang van duurzaamheid”, neemt Ruth zich voor. „Toch maar m’n oude telefoon gebruiken in plaats van een nieuwe kopen”, vindt Mirjam. En Han? Die houdt het simpel. „Niet vergeten mijn adapter uit het stopcontact te halen.”

Toch blijft het daar niet bij. Het hele jaar zijn ze nog ambassadeur van de campagne ”Wees eerlijk”. Dat betekent presentaties geven op scholen en andere jongeren overtuigen van het belang van duurzaamheid. En morgen? Weer terug naar het rijke, westerse Nederland. Maar niet zonder een missie.


Weer eerlijk

Met een reis van vijf ambassadeurs uit Zeeland naar het Afrikaanse Sierra Leone heeft Woord en Daad een begin gemaakt met de campagne ”Wees eerlijk”. Met deze actie, speciaal voor vmbo’ers uit klas 3 en 4, probeert de stichting jongeren bewust te maken van het belang van een duurzame levensstijl. De vijf Zeeuwse jongeren onderzochten in Sierra Leone of zo’n manier van leven inderdaad invloed heeft op het welzijn van mensen in Afrika.

Het vijftal heeft veel meegemaakt. Grappige, maar ook emotionele dingen. Voor het thuisfront hielden ze een weblog bij met veel foto’s.

>>puntuit.nl/sierraleone voor de weblog en meer informatie over ”Wees eerlijk”.


Duurzame tips

Hoe kun jij duurzamer leven? Corinda, Mirjam, Anneleen, Han en Ruth geven vijf tips.

-Koop fairtradeproducten, dan weet je zeker dat de producenten in het buitenland er een goede prijs voor krijgen.

-Ga zuinig om met alles wat je hebt. Pas op voor verspilling.

-Trek alle stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact.

-Hergebruik zo veel mogelijk materialen. En recycle zo veel mogelijk afval.

-Wees dankbaar voor wat je hebt.