Dat maakte J. Bakker, voorzitter van het college van bestuur, maandagmorgen in Goes bekend tijdens een bijeenkomst voor ouders en personeel. Onder het motto ”Thuis of in de kluis!” kondigde de school in juni aan mobieltjes in de ban te willen doen. Leerlingen die toch hun smartphone meenemen naar school, moeten die de hele dag in een kluis laten. Hetzelfde geldt voor andere digitale communicatiemiddelen, zoals smartwatches.
De ouders kregen de gelegenheid op het plan te reageren. Daarop zijn 1157 reacties ontvangen. Op de vraag ”Herkent u de belangrijkste argumenten achter ons voornemen?” antwoordde 91 procent bevestigend. De vraag ”Ondersteunt u de maatregel die we van plan zijn te treffen, namelijk het buiten de school houden van moderne communicatiemiddelen (waaronder de smartphone)?” werd door 82 procent van de ouders positief beantwoord.
Dezelfde vragen zijn aan het personeel voorgelegd. „De mening van medewerkers wijkt niet significant af van de mening van ouders”, meldt de schoolleiding.
Adviezen
Bakker sprak maandagmorgen zijn blijdschap over deze uitkomst uit. „We bidden of de Heere ons werk, ook in dit opzicht, wil zegenen tot heil van onze kinderen.” Het college van bestuur kondigde aan zoveel mogelijk gebruik te zullen maken van de adviezen die het van ouders heeft ontvangen.
De reformatorische scholengemeenschap in Zeeland heeft vestigingen in Goes, Krabbendijke, Middelburg en Tholen. Tijdens de bijeenkomst maandagmorgen belichtte neuropsychiater Theo Compernolle de vraag ”Hoe werkt ons brein en welke impact heeft smartphonegebruik daarop?”
Bij de bekendmaking van het plan in juni wees Bakker er in het Reformatorisch Dagblad op hoezeer de smartphone beslag legt op de tijd en aandacht van de leerlingen. Als gevolg daarvan uiten docenten er hun bezorgdheid over dat de spanningsboog van leerlingen gering is. „De smartphone brengt geestelijke onreinheid, zorgt voor mentale onrust en werkt asociaal gedrag in de hand”, aldus Bakker.
Steun van ouders
Hoog tijd voor maatregelen, stelde de voorzitter van het college van bestuur. Daarbij noemde hij de steun van de achterban onmisbaar. „Als ouders er niet achter staan, werkt ingrijpen niet.” Om leerlingen te helpen verantwoorde afwegingen te maken, gaat het Calvijn College meer aan mediaeducatie doen.
Ook de andere reformatorische middelbare scholen ontmoedigen het smartphonegebruik binnen de school, maar de regels verschillen soms per schoolvestiging.