Het Prinsjesdebat had afgelopen maandag plaats. In het Mauritshuis in Den Haag betraden tientallen jongeren het verbale strijdperk.

Hanna, leerlinge van het Calvijn College in Goes (5 vwo), vond de sfeer tijdens het debat goed. “Leuk om contact te hebben met zoveel andere jongeren. Het dagprogramma was mooi opgezet. Met onder meer een rondleiding door de Tweede Kamer.”

Het debat zelf was even wennen voor de vwo'er. “Normaal debatteren we op school in vaste groepen, je kunt je dan samen voorbereiden. Je oefent ook samen. Nu was het een gemengd Zeeuws team van dertig personen. Met in totaal tien personen van het Calvijn.”

Hanna had niet verwacht dat ze de beste debater zou worden. “Ik vind het heel erg gaaf. Maar toch had ik het niet gedacht: er zaten zulke goede debaters tussen, zowel in ons team als in het Haagse team.”

Wat het geheim van haar debattechniek is? “Ik bereid me goed voor, en als ik dan iets hoor waar ik het niet mee eens ben, kan ik vrij heftig reageren.” Zo reageerde Hanna als door een wesp gestoken toen iemand –tijdens een discussie over orgaandonatie– zei dat als je dood bent, je toch "alleen maar voor de wormpjes en beestjes bent." “Op zo’n moment word ik een soort boos van binnen. De adrenaline gaat dan door mijn lijf. Ik heb gezegd dat ik het er als christen niet mee eens was en dat er ook andere religieuze overtuigingen zijn die dat zeggen.”

Hanna's debatteerkunsten zijn daarnaast terug te leiden tot de ervaring die ze heeft in het debatteam van school. “Ik heb geleerd om goed te luisteren naar wat de tegenstander zegt. Ook probeer ik te onthouden wat er allemaal gepasseerd is in het debat, daar kun je dan op teruggrijpen. Mijn argumenten probeer ik uit te werken, dus met een voorbeeld en een statement, een oneliner. Of met een stijlfiguur, zoiets als “vandaag is morgen”, of “morgen is vandaag”.” Met succes.


 

Wil jij het beste van Puntuit voortaan automatisch op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je per dag maximaal één artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.