Binnen het kader van Prediker 11 en 12 mediteerde de predikant, verbonden aan de Zuiderkerk van de gereformeerde gemeente in Rijssen, over de tekst: „En gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap, eer dat de kwade dagen komen en de jaren naderen, van dewelke gij zeggen zult: Ik heb geen lust in dezelve.”

Volgens ds. Janse was koning Salomo een kind van God, maar wel met veel zonden. Hij hield ze zelfs vast na zijn bekering. „Nu kijkt hij terug op zijn leven en geeft jullie een advies, nee, een bevél waar je niet onderuit kunt: Gedenk aan je Schepper! Dat is de Degene Die je goed geschapen heeft, terwijl wij van Hem zijn weggelopen. En toch zegt Hij: Vergeet Mij niet.”

Ironisch

„Waarom legt Salomo de klem bij jullie?” vroeg ds. Janse aan de leerlingen. „Omdat er kwade dagen komen. Dan ben je te ziek of je hebt te veel pijn of je verliest je geheugen om nog aan je Schepper te denken. Als Salomo zegt dat je volop moet genieten als je jong bent, bedoelt hij dat ironisch: maak maar lol, bouw maar feesten, ga maar uit je dak, blijf maar kijken naar Netflix. Maar bedenk bij alles dat God je om al deze dingen in het gericht zal laten komen. Dreigt Salomo, en eigenlijk de Allerhoogste? Nee, er ligt liefde in zijn hart en bewogenheid. Heeft Hij de liefde van jouw hart al?” besloot ds. Janse.

Afhankelijk

Voorzitter F. van Hartingsveldt van het college van bestuur van de Fruytier wees op het grote voorrecht voor leerlingen om op een reformatorische school te zitten. Hij stond stil bij drie vragen: „In wat voor tijd leven wij nu? In wat voor tijd leef jij nou? Waar leef jij voor?”

Volgens Van Hartingsveldt kenmerkt onze tijd zich door geloof in vooruitgang. De Afsluitdijk en de Deltawerken noemde hij als symbolen van onze strijd tegen het water en van groot optimisme. „Maar juist deze zomer kwamen we water tekort! Wat zijn we als mensen toch afhankelijk.”

Zaterdagbaantje

De schoolleider waarschuwde in zijn toespraak tegen steeds toenemende drukte. „Veel leerlingen hebben een zaterdagbaantje om een smartphone of andere dingen te kopen. Ook door de week gaan we naast school nog werken. We gaan multitasken om alles bij te houden, maar dat werkt niet. Het onderwijs heeft daar last van. Veel leerlingen kunnen niet meer leren omdat ze geen rust in hun lijf hebben.”

Prikkels

Van Hartingsveldt riep de ouders op daar met hun kinderen over te spreken. „We moeten leren omgaan met alle prikkels die op ons afkomen, met de Bijbel als kompas. Het Hebreeuwse woord voor Schepper lijkt sterk op ”graf”. Denk aan het graf dat komt. Ik wens je een leven in gehoorzaamheid aan je Schepper, van dag tot dag.”

Het schooljaar van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap werd maandagavond ook geopend met bijeenkomsten in Apeldoorn, Ede en Elspeet.