Een pretje was de sponsortocht van Gorinchem naar Meerkerk niet: het regende pijpenstelen. De leerlingen sjokten als verregende en verzopen katten rond voor het goede doel. Gerlinda van Tuijl (13) en Willem van Hossen (13) kunnen erover meepraten. Gerlinda: „We kregen een soort wit ebolapak aan, maar toch was alles nat en koud geworden. Ik was tot op mijn hemd doorweekt.” Willem: „Ik was ook helemaal kleddernat, het water stond in mijn schoenen.”
Bepakt met een gesponsorde rugtas van McDonald’s ploeterden de leerlingen voort. „Bij de Mac in Meerkerk kregen we een hamburger met Fransje frietjes aangeboden”, vertelt Willem. Op de terugweg wachtte de jongelui in de schuur van familie Trouwborst in Hoornaar nog meer lekkers: een gevulde koek van de EMTÉ Hoornaar en appeltjes voor de dorst van de plaatselijke groenteboer.
De zware sponsortocht matte de leerlingen –ondanks de versnaperingen– behoorlijk af. „Ik had er zere benen van”, vertelt Gerlinda. Toch had ze dat er graag voor over. „Het was niet erg! Onder het lopen denk je wel aan de pijn, maar je merkt dat het met elkaar ook gezellig is.”
Dat het ook nog eens voor het goede doel was, maakte alles goed. Willem: „Het is fijn dat je die mensen kunt helpen. Anders sterven er nog veel meer (zie kader, MK). Voor de sponsortocht heb ik bij familieleden 180 euro opgehaald.” Gerlinda: „Het geeft een goed gevoel om geld in te zamelen voor de mensen in Afrika. Zelf organiseerde ik nog een andere actie. Ik heb bosjes bloemen verkocht. Omdat wij thuis een chrysanthenkwekerij hebben, waren de bloemen gesponsord. Uiteindelijk haalde ik in totaal 400 euro op, waarvan zo’n 300 euro met de verkoop van de bloemen.”
De ebola-epidemie in Afrika is door de actie minder ver van het bed voor de jongelui. „Anders hoor je er wel van, maar denk je er weinig over na. Nu is dat anders, omdat je met het onderwerp bezig bent en je je er actief voor inzet”, vindt Gerlinda. Willem vertelt dat hulporganisatie Woord en Daad op school langskwam om over ebola te spreken.
De schoolactie startte op 4 december vorig jaar. In iets meer dan een maand tijd haalden de honderd 2-mavoleerlingen samen ruim 10.000 euro op. Ze lieten zich niet alleen sponsoren, maar wasten ook auto’s en bakten oliebollen. Het geld gaat naar het Christelijk Noodhulpcluster, dat de strijd tegen ebola in West-Afrika steunt. Vrijdag wordt de opbrengst overhandigd aan Woord en Daad. De mavoklas die het hoogste bedrag binnensleept, krijgt op school een lekkere maaltijd opgedist.
Korte uitleg ebola
Ebola?
Als je niet weet waar je dat woord van kent, heb je de afgelopen maanden mogelijk als kluizenaar geleefd. Ebola was vaak in het nieuws. In de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia heerst een epidemie (dat is een grote uitbraak van een besmettelijke ziekte) door het ebolavirus.
Meer dan 8000 mensen zijn inmiddels overleden aan de ziekte, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige week maandag. Sinds de ziekte eind 2013 opdook in het westen van Afrika zijn er zeker 20.691 mensen besmet geraakt.
Wat is ebola?
Ebola is een virusziekte die bij mensen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt. Daardoor ontstaan inwendige bloedingen. Het begint vaak met koorts en griepachtige verschijnselen.
Waardoor grijpt de ziekte zo snel om zich heen?
Ebola is enorm besmettelijk. Daar komt nog bij dat de virussen makkelijk verspreid worden via Afrikaanse begrafenisrituelen waarbij het lichaam van een overledene wordt aangeraakt.
En is er een medicijn tegen ebola?
Voor ebola is nog geen goede behandeling of effectief middel beschikbaar. Het is dan ook niet vreemd dat de mortaliteit –oftewel de dodelijkheid– van ebola bij de meeste uitbraken zeer hoog is: meestal sterft meer dan twee derde van de zieken! Bij deze epidemie overlijden volgens de officiële berichten zo’n 40 procent van de ebolapatiënten. De WHO denkt echter dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger –misschien wel dubbel zo hoog– ligt.
Sinds de epidemie in West-Afrika hebben geneesmiddelenfabrikanten wel enkele experimentele medicijnen en vaccins op de markt gebracht.
Is het einde van de epidemie al in zicht?
Nog niet. Dat gaat nog wel meer dan een halfjaar duren, stellen de Verenigde Naties. Vooral in Sierra Leone is de uitbraak van het virus nog lang niet onder controle. In Liberia –waar de meeste eboladoden (3471) vielen– daalt het aantal nieuwe besmettingen de laatste weken. In februari gaan daar waarschijnlijk zelfs de scholen weer open.