"We moeten niet alleen een robot bouwen en programmeren", legt Annemijn uit. "We moeten ook een probleem uit de maatschappij oplossen. Het thema dit jaar is water. Het probleem dat wij onderzoeken is de bodemdaling door het oppompen van water. Op de dag van de wedstrijd laten wij zien hoe onze robot taken uitvoert in een bak en presenteren wij ons probleem en oplossing."
Vorig jaar deden ze bijna allemaal ook mee aan deze wedstrijd. Ze vonden het zó leuk dat ze besloten dit jaar weer mee te doen. Gemotiveerder dan ooit.
Het team
Ze doen niet zomaar wat, de leden van Facimus. Elk lid heeft een eigen taak. Geralda Groeneveld (14) uit Werkendam is de 'Team leader'. "Omdat we vorig jaar ook al meegedaan hebben, wisten we hoe we het moesten aanpakken. We hebben gelijk de rollen verdeeld. Zo hebben we een PR-leader (dit is iemand die over de reclame gaat), een Communication leader (communicatie), een General Assistent (iemand die overal bij helpt en invalt waar nodig is) en Robot leader. Dit is een heel belangrijke functie, dus zijn meerdere teamleden Robot leader. Zij moeten de robot bouwen en programmeren en zo klaarmaken voor de competitie."
"Tot nu toe verloopt de samenwerking fantastisch", vindt Geralda. "Iedereen is gemotiveerd!"
Grondig vooronderzoek
Hoe ga je te werk als je aan zo'n wedstrijd meedoet? "Wij zijn begonnen met het verzinnen van een probleem en alle dingen die wij er over konden vinden hebben wij op een rijtje gezet," vertelt Annemijn. Grondig vooronderzoek dus. Teamlid Gerjanne van der Wind (14) uit Kerkwijk licht toe: "Voor het onderzoek zijn 4 teamleden naar Henk Kooi van Deltares geweest. Een kenniscentrum waar ze meer weten over bodemdaling. We hebben ook op internet gezocht naar informatie over bodemdaling, waar het een probleem is en wat eventuele oplossingen zouden kunnen zijn."
Na het vooronderzoek beginnen de jongens met het bouwen van de robot en later met het programmeren. "Een oplossing bedenken doe je niet zo snel, dus wij hebben nu een aantal mogelijke oplossingen, maar er zitten wel overal een aantal nadelen aan. Vaak is een oplossing te duur om waar te maken", legt Annemijn uit.
Uiteindelijk moet de robot van team Facimus een oplossing bieden voor het probleem bodemdaling. In verschillende rondes moet het team bewijzen dat de robot daartoe in staat is.
Regionale finale
Op 24 november 2017 presenteert het team hun idee op de regionale finale. "Dit is de eerste wedstrijd", legt Geralda uit. "Hier gaat (bij onze regio Rivierenland) meestal 1 team door naar de Benelux finale. De vorige keer hadden we deze finale net niet gehaald en daarom zetten we ons deze keer extra goed in."
Als alle deelnemende teams hun idee hebben gepresenteerd, wordt de winnaar bepaald. Als je wint, mag je door naar de Benelux-finale. En als je die wint, mag je naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Amerika, Denemarken of Spanje. De First Lego League is namelijk een internationale wedstrijd.
"De winst is voor ons niet het belangrijkste. Wij vinden het erg leuk om met elkaar samen te werken en over dingen na te denken", vindt Annemijn. Maar, winnen zou natuurlijk wel leuk zijn.
Vrije tijd
"Vorig jaar was de deelname aan de First Lego League verplicht. Toen mochten we er in de les aan werken. Nu hebben we zelf gekozen om nog een keer mee te doen. Daarom doen we alles in onze vrije tijd. Als we 's ochtends pas het tweede uur hoeven te beginnen, komen wij het eerste uur al op school om aan de FLL te werken. Ook 's avonds thuis gaat er wel wat tijd in zitten. We zijn er allemaal 4-5 uur per week mee bezig. Gelukkig hebben we een groot team en kunnen we de taken goed verdelen", vertelt Gerjanne.
Wil je meer weten? Bezoek dan de website van Facimus.