Voor christelijke kinderboeken is al sinds 1996 een prijs beschikbaar -het Hoogste Woord- en ziedaar, de kwaliteit is de laatste jaren met sprongen omhooggegaan. Zou dat de reden zijn waarom er nu ook een prijs is ingesteld voor volwassenenlectuur? In elk geval wordt dit jaar, tijdens het Letterfestival van 12 maart, voor het eerst de ND/CLK Publieksprijs voor het christelijke boek uitgereikt.

Een deskundige jury heeft alvast een voorselectie gemaakt: het publiek mag kiezen uit zes genomineerde titels. Niet alleen van christelijke uitgeveri jen overigens - kennelijk heeft de jury vooral inhoudelijke criteria aangelegd bij het bepalen of een boek al dan niet christelijk mag heten. Dit zijn ze: "Gepeins bij psalmen/Psalmgetier" van Willem Barnard (uitg. Meinema), "De last van veel geluk" van A. Th. van Deursen (uitg. Bert Bakker), "Leger van licht" van Anne van der Bijl (uitg. Ark), "Snoeitijd" van Joke Verweerd (uitg. Mozaïek), "Ik verbind u door" van Vonne van der Meer (uitg. Contact) en "Mooi voetenwerk" van René van Loenen (uitg. Boekencentrum).

Dat wordt nog lastig, want hoe moet je nu een gedichtenbundel van Van Loenen vergelijken met een historische studie van Van Deursen, of meditatief proza van Barnard met een roman van Verweerd? Toch is dat wat de lezers moeten doen als ze in de boekhandel of via de website www.clkplein.nl hun stem uitbrengen. Dat kan van 4 februari tot en met 8 maart. De auteur van het boek dat de meeste stemmen krijgt, ontvangt op zaterdag 12 maart een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk. (EdB)

De Da Vinci Code

"De Da Vinci Code" van Dan Brown is in 2004 in Nederland 412.330 keer verkocht. Het gaat om zowel de luxe als de gewone editie van het boek. Nooit eerder werd een boek voor volwassenen zo goed verkocht. Op de tweede plaats komt de Bijbel, als je de verschillende edities tenminste bij elkaar optelt. Samen komen die op 330.000 verkochte exemplaren. Afgelopen jaar kwam de Nieuwe Bijbelvertaling op de markt, die een hernieuwde belangstelling voor de Bijbel teweegbracht.

De cijfers zijn maandag bekendgemaakt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Opmerkelijk is het contrast tussen de nummers 1 en 2: Dan Brown probeert in zijn boek juist de waarheid van de bijbelse openbaring te ontkrachten. Het geheim -ofwel de 'waarheid' van Brown- is de theorie dat Jezus Christus getrouwd is geweest met Maria Magdalena. Zij zouden samen een dochter hebben gekregen, die uiteindelijk in het zuiden van Frankrijk terechtkwam en die de moeder werd van het Merovingische vorstenhuis. Die theorie is in de oude Griekse cultuur ooit opgekomen uit gnostische lezingen van Jezus' omwandeling op aarde. Later zouden de zogeheten tempeliers, een orde van kruisvaarders, er in Jeruzalem bewijs voor hebben gevonden. De kerk zou deze 'waarheid' altijd hebben verdoezeld.

Maar misschien is er wel een verband tussen de populariteit van "De Da Vinci Code" en van de Bijbel. Positief geredeneerd: mensen die Brown lazen hebben behoefte om de gedachtespinsels van deze auteur te toetsen aan het Boek waarop Brown zijn pijlen richt.

"De Da Vinci Code" verslaat als volwassenenbestseller "Ik ben slank want ik eet!" van Michel Montignac, waarvan in 1997 370.000 exemplaren werden verkocht. Het best verkochte boek ooit in Nederland is het kinderboek "Harry Potter en de Orde van de Feniks", dat in 2003 550.000 keer over de toonbank ging.

Vorig jaar stond "De Da Vinci Code" dus op nummer een. Op de tweede plaats "In Europa" van Geert Mak met 230.000 exemplaren. De standaardeditie van de Bijbel staat op nummer drie; alleen als de verschillende edities bij elkaar worden opgeteld passeert de Bijbel Geert Mak. Op de vierde plaats komt Saskia Noorts "De eetclub", gevolgd door twee boeken van opnieuw Dan Brown: "Het Bernini Mysterie" en "Het Juvenalis Dilemma".

Hoe dan ook ging het goed met de boekverkoop in 2004. In totaal werden 24 miljoen boeken verkocht. Daarvan stonden er 5,1 miljoen in de top-100. De cijfers van het CPNB zijn gebaseerd op de verkoopcijfers van de uitgevers. Van Wageningen

Gerda van Wageningen is 25 jaar actief als schrijfster van streek- en familieromans. Ter gelegenheid van dit jubileum en van de presentatie van haar 77e roman is zij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester B. B. M. van der Hart van Oud-Beijerland reikte haar afgelopen donderdag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Museum Hoeksche Waard in Heinenoord de bijbehorende versierselen uit.

Gerda van Wageningen zag het levenslicht op 4 oktober 1946 in Zwijndrecht en stamt uit een geslacht van boeren en schippers. Zij is moeder van twee zoons, heeft een groot deel van haar leven in Klaaswaal gewoond, maar is sinds enige tijd inwoner van Oud-Beijerland. Naast het schrijven van boeken is geschiedenis haar grote hobby.

Gerda van Wageningen schreef in 1979 haar eerste roman, "Rijpend geluk". Sindsdien verschenen met ijzeren regelmaat jaarlijks drie nieuwe romans van haar hand. Haar werk is tot dusver uitgebracht in 235 boekuitgaven (waaronder omnibussen), met veelzeggende titels als: "Liefde moet groeien", "Oogst van geluk", "Liefdesbloesem", "Zomer van geluk", "Erfenis van de liefde", "Het ware geluk", "Het warme vuur van het geluk", "En toch keert het geluk terug", "Zoeken naar geluk", "Morgen komt het geluk", "Venster naar geluk" et cetera. In totaal zijn er ruim 2 miljoen boeken van haar verkocht, terwijl haar boeken in bibliotheken elk jaar ruim 1 miljoen keer worden uitgeleend. Daardoor staat zij de laatste jaren onafge broken in de topvijf van de meest uitgeleende auteurs.

Een groot deel van het oeuvre van Van Wageningen bestaat uit historische romans die zich afspelen in de tweede helft van de 19e eeuw op Schouwen-Duiveland en in de Hoeksche Waard. De schrijfster doet veel onderzoeken in archieven en documentatiecentra en leest standaardwerken over de periode. Bovendien sprak zij in de jaren tachtig veel met ouderen die rond 1900 het levenslicht zagen. Ook voor haar trilogieën over verpleegsters, dokters en reders uit die periode pleegde zij research en sprak zij met gepensioneerden over hun beroep en werkwijze.

Verder schrijft Van Wageningen regelmatig thematische romans over onder meer anorexia en faalangst.

De zojuist verschenen 77e roman draagt de titel "De erfgenaam" en is de tiende roman van Van Wageningen in de VCL-serie, een van de (historische) romanseries van uitgeefmaatschappij Kok ten Have in Kampen.