Nederland doet het niet zo best op het gebied van energiebesparing. Op een internationale ranglijst is ons land gekelderd van de de 15e naar de 29e plaats. Een paar tips om zelf een steentje bij te dragen aan een beter milieu.


Verkeer
- Pak vaker de fiets of neem het openbaar vervoer. Auto’s vervuilen te veel. Ben je toch afhankelijk van de auto, probeer dan zo veel mogelijk te carpoolen.

- Rij zuinig. Dat kan door beheerst op te trekken en in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden. Op die manier maakt de motor zo min mogelijk toeren.

- Vaak remmen en optrekken kost energie. Beter is het om de auto uit te laten rollen.

- Controleer de bandenspanning. Zachte banden kosten meer energie omdat ze een groter loopvlak hebben.

Besparen
- Laat niet onnodig het licht aan. Gebruik bovendien spaarlampen. Ze zijn duurder dan gloeilampen, maar ze zijn wel zuiniger en ze gaan langer mee.

- Sta iets minder lang onder de douche en gebruik een waterbesparende douchekop.

- Laat de kraan niet onnodig lopen bij het tandenpoetsen.

- Doe de wasmachine pas aan als hij helemaal vol zit. Het is beter om iets langer te wachten met wassen dan de machine halfvol te laten draaien. Op deze manier bespaar je water, energie en wasmiddelen.

- Zet de thermostaat een graadje lager en doe de verwarming uit als je voor langere tijd afwezig ben.

- Sla niet te veel voedsel in. Een Nederlands huishouden gooit jaarlijks 110 tot 165 kilo aan voedsel weg. Dat kost veel energie voor het onnodig maken en vervoeren ervan. Bovendien maak je de afvalberg zo groter.

- Laat apparaten niet onnodig op de stand-bystand staan. Sluit de computer bijvoorbeeld na gebruik af, zodat hij niet de hele nacht aanstaat.

Voorkomen
- Plaats zonnecollectoren op het huis. Momenteel levert dat voor de portemonnee nog niet veel op, maar het milieu heeft er wel belang bij.

- Schaf apparaten aan die minder energie verbruiken.

- Isoleer het huis goed. Dan hoef je minder te stoken.

- Als je een nieuwe cv-ketel nodig hebt, kies dan voor een zuinige hoogrendementsketel.

Bronnen: www.vrom.nl en www.milieucentraal.nl.