In Groot-Brittannië weet ruim de helft van de kinderen tussen zeven en elf jaar niet dat met Kerst de geboorte van Christus wordt herdacht. Dat blijkt uit een onderzoek door de Britse omroep BBC. Het zou weleens kunnen zijn dat ook veel Nederlandse jongeren niet weten waarom 25 en 26 december wereldwijd altijd vrije dagen zijn.

Het is wat al te kort door de bocht om te zeggen dat de Heere Jezus op 25 december is geboren en het daarom dan Kerst is. Het ligt juist niet voor de hand dat Hij in december is geboren. Om maar wat te noemen: in dit seizoen lopen de schapen in Israël ’s nachts meestal niet buiten, zoals in Lukas 2 wel het geval is.

De datum van 25 december heeft een heidense achtergrond. Oorspronkelijk werd dan het begin van de winter gevierd en voor heidenen was het ook de geboortedag van de zonnegod Sol Invictus. Het idee om dit feest een christelijke invulling te geven komt van Julius Africanus (160-240), een bekeerde Romeinse legerofficier.

Kerstversiering
Kerst blijkt voor veel mensen aanleiding om het huis te versieren. Ruim driekwart van de Nederlanders heeft een kerstboom. Daarnaast heeft 95 procent andere versieringen in huis zoals kerststukjes, kaarsen en speciale kerstverlichting.

Veel christenen nemen uit principe geen kerstboom: met Kerst gaat het om het Kind en daar heeft een versierde boom niets mee te maken.

In veel landen kennen protestanten andere tradities. Bij Russische christenen is het bijvoorbeeld precies omgekeerd: een kerstboom is daar een teken dat je Kerst serieus neemt; juist bij niet-gelovigen ontbreekt de boom. En wie eind december in Toronto geen boom of licht in huis heeft, doet voor Canadezen niet aan godsdienst.

Kerstvakantie
De animo om er tijdens de kerstdagen op uit te trekken, is dit jaar groter dan vorig jaar. In 2005 gingen ongeveer 600.000 Nederlanders op vakantie, dit jaar zijn dat er zo’n 650.000.

De helft van de toeristen blijft in Nederland. Bungalowparken zijn hier favoriet; in het buitenland vooral sneeuwbestemmingen.

Kerstuitgaven
Nederlanders geven voor Kerst meer uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek naar de uitgaven van ruim 11.000 consumenten in zestien landen.

Wel zijn we in vergelijking met andere landen erg zuinig. Een werkende Nederlander geeft gemiddeld 223 euro uit aan Kerst. In totaal besteden Nederlanders bijna 700 miljoen euro aan etentjes.

Kerstgroet
Ondanks de mogelijkheden die sms en e-mail bieden, lijken de meeste Nederlanders nog steeds de voorkeur te geven aan de handgeschreven gelukwensen. TNT Post verwerkt in drie weken bijna 200 miljoen kerstwensen.

Hoe verstuur jij je kerstwens? Yord doet het digitaal.

De redactie wenst iedereen goede kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar. En natuurlijk een fijne kerstvakantie.

Wil je ook een kerstgroet achterlaten? Klik dan op reageer ook.