SASSENHEIM - Om precies „acht over zeven” ’s ochtends stond de 16-jarige Evelyne van Huijstee woensdag paraat bij het stemlokaal in woon-zorgcentrum De Schutse in Sassenheim. Nee, zelf stemmen was er niet bij. Wel bediende ze de stemcomputer. „Ja, mevrouw, nog even de rode knop indrukken. Prima, bedankt voor uw stem.”
Op klompen komt hij binnen. Een oud baasje in stembureau Julianakerk in Sassenheim. Op sokken stemt hij. Fatima Zamir (16) lacht erom. „Van mij mag hij z’n klompen aanhouden.”
Fatima en Evelyne zijn 2 van de 26 leerlingen van het Rijnland Lyceum in Sassenheim die woensdag de stemlokalen in hun gemeente bemannen. Het is ongebruikelijk om daarvoor jongeren in te zetten. Dat het toch gebeurt, is te danken aan de docent maatschappijleer.
Toen hij het voorstel lanceerde en vroeg wie er wilde meedoen, reageerden de leerlingen. Evelyne: „Er gingen gelijk tientallen vingers de lucht in. Daarna bleek dat deelnemers ook nog eens 7,84 euro per uur kregen uitbetaald. „Toen wilde iedereen wel.” Daarom vond er een loting plaats. Op bijna elk stembureau in de gemeente Teylingen waren twee scholieren nodig. Eén duo van halfacht tot twee uur en de avondploeg tot negen uur.
De actie maakt deel uit van een lessenreeks over de Provinciale Statenverkiezingen. Ook kregen de leerlingen voorlichting over zitting houden op het stembureau. Fatima: „Ik heb geleerd hoe de stemcomputer werkte. Telkens moet ik op het knopje vrijgeven drukken. Dat geeft iemand de mogelijk één keer te stemmen. Zonder mijn toestemming is een tweede keer dus niet mogelijk. Ook weet ik nu hoe je het stemgeheugenkaartje in de computer moet bevestigen en wat ik met volmachtkaarten moet doen.”
„Kom je vanavond ook naar de uitslag in het gemeentehuis?” Burgemeester Schelberg, die een rondje langs diverse stembureaus maakt, wil de jonge scholier er graag bij hebben. Fatima kijkt ietwat verlegen. „Uhmm, ja dat lijkt me wel goed. Ik kom, denk ik.”
In woon-zorgcentrum De Schutse een paar kilometer verderop is het wat drukker. „Hé, ik heb in de krant gelezen dat er jongeren bij het stembureau zijn. Bevalt het een beetje?” Evelyne lacht vanachter het bureau de mevrouw toe. „Jazeker. Ik vind het superleuk.”
Vindt ze het niet jammer dat ze zelf deze dag niet mag stemmen? Een beetje wel, geeft de tiener toe. „Ik weet namelijk al precies voor welke partij ik ben: de Partij voor de Dieren.”
Een mevrouw met rollator komt het stembureau binnen. Nadat ze haar stempas heeft ingeleverd, krijgt ze een bonnetje. Evelyne neemt dit in ontvangst. „U mag stemmen, hoor. Lukt dat zo?” Fluisterend voegt ze eraan toe. „’k Heb al bij een paar ouderen vanmorgen moeten assisteren. Maar dat mag alleen als ze er zelf om vragen.”