De Troonrede is moeilijk te begrijpen. Er staan ingewikkelde woorden in en de zinnen zijn erg lang. De koningin heeft dit jaar haar best gedaan om het zo eenvoudig mogelijk te doen. Maar stel nu dat jullie in de Ridderzaal hadden gezeten, dan had ze het vast nog eenvoudiger gedaan. Bijvoorbeeld zo:
Beste meisjes en jongens,
dit jaar mag ik de Troonrede voorlezen in de vernieuwde Ridderzaal. Deze ruimte is heel belangrijk voor de geschiedenis van ons land.
Op 22 november zijn er nieuwe verkiezingen. Daarna komt er een nieuwe regering. Daarom is de huidige regering voorzichtig met al te ingrijpende maatregelen. Aan de andere kant moet de begroting wel goed zijn.
Nederland is sterk, welvarend en vrij. Daarom moeten we andere landen helpen die het moeilijk hebben. Nederlandse militairen helpen bij de wederopbouw van onder meer Afghanistan, Sudan, Bosnië, Irak en Congo. Hun werk is gevaarlijk. We steunen hen. We denken ook aan degenen die een familielid hebben verloren bij een van deze missies.
We blijven ons ook inzetten om armoede, besmettelijke ziekten en milieuvervuiling in arme landen tegen te gaan. Gelukkig dat burgers, bedrijven en organisaties ook helpen.
We hebben te maken met dreiging van terroristen. We moeten laten zien dat geweld en onrecht niet de oplossing bieden. We zoeken binnen Nederland en binnen de Europese Unie naar mogelijkheden om de verschillen tussen bevolkingsgroepen te verkleinen.
Met andere Europese landen overleggen we over veiligheid, welvaart, milieu en energievoorziening.
De regering kijkt niet alleen naar het buitenland. We vinden ook dat mensen in Nederland zich moeten ontplooien. Daarvoor is onderwijs belangrijk. Leerlingen moeten vaker stage lopen en vaker leren en werken combineren.
Scholen hoeven minder formulieren in te vullen. Scholen die het goed doen, krijgen minder bezoek van de inspectie.
Te veel jongeren maken hun opleiding niet af. Voor degenen die geen diploma hebben, geldt een leerplicht tot hun achttiende. Onwillige jongeren krijgen meer begeleiding. Instellingen in de jeugdzorg gaan hun wachtlijsten wegwerken.
De criminaliteit is gedaald, maar niet genoeg. Daarom komt er meer geld voor de politie en voor veiligheid in grote steden.
Op 1 januari treedt er een nieuwe wet in werking voor thuiszorg en medische hulpmiddelen. De gemeenten worden daarvoor verantwoordelijk, zodat burgers dicht bij huis hulp kunnen krijgen. Er komt meer geld voor verpleeghuizen. Wachtlijsten in de thuiszorg zijn niet meer nodig. Burgers die hun naaste helpen, kunnen een kleine vergoeding krijgen.
Het is belangrijk dat mensen op elkaar letten, met elkaar meeleven en respect voor elkaar hebben. Dat is de basis voor een levendige buurt, een bloeiende stad, een sterk land. Het is goed dat in veel gemeenten mensen werken aan betere relaties tussen burgers. Het is ook belangrijk dat buitenlanders die bij ons komen wonen, onze taal spreken. Als ze dat niet kunnen, moeten ze lessen Nederlands gaan volgen.
Musea zijn belangrijk voor onze samenleving. Daarom komt er een nationaal historisch museum. Het Rijksmuseum in Amsterdam wordt vernieuwd.
Veel burgers hebben het in de afgelopen jaren moeilijk gehad. De regering heeft ingrijpende maatregelen genomen. Samen met bedrijven en met mensen die bij de bedrijven werken, heeft de regering de economie verbeterd. Ons land staat er sterk voor. Nederland werkt. Het aantal banen neemt toe. Mensen krijgen meer geld in hun portemonnee.
De begroting voor 2007 is in evenwicht. Er komt globaal net zo veel geld binnen als we gaan uitgeven. De hoeveelheid formulieren die burgers en bedrijven moeten invullen, is met een kwart verminderd. Ouders kunnen werken en de zorg voor hun kinderen gemakkelijker combineren. De kinderopvang wordt goedkoper. Scholen moeten voor en na schooltijd opvang organiseren als ouders dat willen.
Er is een nieuw systeem van verzekeringen in de gezondheidszorg ingevoerd. Dat is eerlijker dan het vorige. Kinderen zijn gratis meeverzekerd.
Ook in de sociale zekerheid -de uitkeringen voor mensen die niet werken- is veel veranderd. Daardoor maken minder mensen gebruik van een uitkering. Door de veranderingen kunnen de uitkeringen voor bejaarden (AOW) en andere uitkeringen, in de toekomst blijven bestaan.
In 2007 komen er veel nieuwe woningen bij. Er is veel onderhoud uitgevoerd aan wegen, rivieren en spoorwegen. We nemen de Hogesnelheidslijn-Zuid en de Betuwelijn in gebruik. We gaan de dijken versterken op plaatsen waar dat nodig is. Er komen meer natuurgebieden.
We gaan de belastingen voor burgers en bedrijven verlagen. Met bedrijven en arbeiders willen we werken aan een goede toekomst.
Beste meisjes en jongens,
over twee maanden kiezen de Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer. Vrije verkiezingen zijn heel belangrijk. Het is een bewijs van de vrijheid die ieder heeft. Maar laten we niet vergeten ook te letten op de wereld, op elkaar en op onze toekomst.
U hebt een belangrijke taak. Weet dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.
’Vertaling’: Gerard Vroegindeweij