WAGENINGEN - De weg naar het condoleanceregister in hotel De Wereld leidt langs de keuken. Waar op 5 mei 1945 de vrede werd getekend, zetten mensen hun handtekening als eerbewijs aan de overleden prins.
Voor het beroemde hotel werkten stratenmakers donderdagmiddag hard om de opengebroken straat weer toonbaar te maken. Een eenzaam en bejaard lid van de erewacht van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten maakte zich op voor een erewacht. In hotel De Wereld capituleerden de Duitsers in mei 1945 in het bijzijn van prins Bernhard. De commandant van het Eerste Canadese Legerkorps, luitenant-generaal Charles Foulkes, onderhandelde in de gelagkamer met de Duitse generaal Blaskowitz. Naar verluidt werden de handtekeningen pas de volgende dag gezet omdat nergens in het pand een typemachine was te vinden.
De gemeente Wageningen is trots op prins Bernhard, sinds mei 1975 ereburger van de stad. „Ieder jaar was hij erbij op 5 mei”, zegt veteraan H. de Jong. „Heeft u de laatste keer gezien? Stralend van oor tot oor en met de duimen omhoog.”
Burgemeester A. Pechtold van Wageningen zette gistermiddag in de Kleine Capitulatiezaal de eerste handtekening in het condoleanceregister. Velen volgden hem. In de historische zaal hangen foto’s van de overleden prins. Bloemen leggen kan bij de herdenkingsplaquette op het 5 Meiplein, aldus de gemeente.
Volgens conciërge G. Ousma van de naast hotel De Wereld gelegen aula van de Wageningen Universiteit, was Bernhard vooral een allemansvriend. „Hij dronk hier op 5 mei altijd een glaasje champagne en was steeds vriendelijk.”
Speciaal voor Bernhard maakte de conciërge ieder jaar weer een van de twee toiletten helemaal schoon. Vervolgens ging de deur op slot in afwachting van de prins. „Maar hij liep altijd regelrecht naar het toilet waar iedereen gebruik van maakte. Hij is echt heel gewoon gebleven.”
De gemeente Wageningen en de verschillende organisaties die zich bezighouden met het bevrijdingsfeest en het defilé gaan in beraad hoe het verder moet zonder prins Bernhard. Donderdag 5 mei 2005 zou een gedenkwaardige dag zijn, omdat het precies zestig jaar geleden is dat de vrede werd getekend.
De prins was een graag geziene gast in Wageningen, waar hij ieder jaar op Bevrijdingsdag het defilé van zijn veteranen afnam. „Het was fantastisch dat hij er dit jaar bij was en het zou echt fantastisch zijn geweest als hij er in 2005, tijdens de zestigste herdenking van de capitulatie, bij was geweest”, aldus de Wageningse burgemeester.
Al sinds 1955 wordt het defilé afgenomen. Vanaf 1975 is de optocht van veteranen voor hotel De Wereld in Wageningen. De laatste jaren kwamen duizenden veteranen naar de Gelderse plaats.
Het karakter van ’Wageningen’ zal zonder meer veranderen. Ook al omdat de regering volgend jaar voor het eerst een Veteranendag wil houden. Dat moet gebeuren op 29 juni, de geboortedag van prins Bernhard.