CAPE CANAVERAL - Na een ogenschijnlijk vlekkeloze lancering van de spaceshuttle Discovery, dinsdagmiddag iets over halfvijf Nederlandse tijd, is er bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie inmiddels lichte bezorgdheid ontstaan. Op beelden van de lancering is bij nader onderzoek toch een stukje losgeraakt wit materiaal te zien.
De vlucht van spaceshuttle Discovery is de eerste na het ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003. Die shuttle verging bij terugkeer naar de aarde, slechts zestien minuten voor de landing. Alle zeven bemanningleden kwamen daarbij om het leven. Bij de lancering raakte toen een stukje isolatiemateriaal los van de grote brandstoftank. Dat beschadigde de isolatie van de linkervleugel, waardoor die tijdens terugkeer in de dampkring verbrandde.
De NASA verwacht pas over een dag of zes een compleet beeld te hebben van wat er bij de lancering precies is gebeurd, aldus plaatsvervangend programmadirecteur Wayne Hale. Hij zei dat het voorwerp niet per se een hard onderdeel van de brandstoftank of de shuttle hoeft te zijn. Het zou ook kunnen gaan om een stuk papier dat volgens plan heeft losgelaten.
„De belangrijkste doelstelling van deze missie is het testen van veiligheidsmaatregelen”, aldus Marc Heppener, wetenschappelijk medewerker bemande ruimtevaart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Heppener zei dit dinsdagmiddag tijdens een toelichting op beelden van de lancering in het bezoekerscentrum van de ESA in Noordwijk. De NASA voerde diverse aanpassingen uit op advies van de commissie die het ongeluk met de Columbia onderzocht. „De astronauten moeten testen of die nieuwe procedures werken.”
Lees het hele artikel op www.refdag.nl.