GRONINGEN - Langdurig slaaptekort kan leiden tot een depressie. Groningse onderzoekers hebben daarvoor belangrijke aanwijzingen. Zij willen daarom meer aandacht voor het nut van slapen.
„Mensen kijken lang televisie en ook kinderen zitten tot ’s avonds laat achter de computer. Dat gaat ten koste van de vereiste nachtrust.”
De afgelopen eeuw zijn mensen gemiddeld anderhalf uur minder gaan slapen. „We hebben wel meer vrije tijd gekregen, maar dat leidt niet tot langer slapen”, zegt neurobioloog dr. Peter Meerlo, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Samen met promovendus Viktor Román deed hij onderzoek bij ratten naar de gevolgen van slaaptekort. Die mochten in plaats van de normale 11 uur, nog maar 4 uur per nacht slapen. Daarna keken Meerlo en Román naar de uitslag.
„Uit eerder onderzoek is al bekend dat depressieve mensen vaak slaapproblemen hebben, maar het was onduidelijk of dit een oorzaak is of een gevolg”, zegt Meerlo. „Ons onderzoek toont aan dat een chronisch slaaptekort leidt tot veranderingen in de hersenen die je ook ziet bij depressie.”
Hersenen
Ook is meer onderzoek nodig naar de effecten van slaaptekort bij kinderen. Meerlo: „Steeds meer kinderen zitten gapend in de klas, omdat ze ’s avonds laat nog achter de computer zitten of televisie kijken. Daarom willen we onderzoeken wat er met jonge ratjes met een slaaptekort gebeurt. Ik vermoed dat de effecten op jonge leeftijd wel eens extra schadelijk zouden kunnen zijn, omdat de hersenen dan nog niet volgroeid zijn.”