Wat is apartheid?
Het is een benaming voor de voormalige scheiding van blanken en zwarten in Zuid-Afrika en in delen van het huidige Namibië. Deze rassenscheiding had plaats in de periode 1948 tot 1990. De term â€apartheid†werd zo bekend dat veel talen het onveranderd overnamen.

Hoe ver ging de rassenscheiding?
Ver. Het was een politiek systeem. Door middel van een reeks wetten werden zwarten en blanken gedwongen om gescheiden van elkaar te leven. Zo was er een verbod om te trouwen met iemand van een ander ras. De meeste regels bevoordeelden blanken boven zwarten.

Welke namen zijn verbonden met het einde van de apartheid?
Allereerst die van de blanke president De Klerk. Hij schafte het discriminerende systeem op 2 februari 1990 af. In een toespraak maakte De Klerk in één keer een einde aan vrijwel alle apartheidswetten.

Een andere hoofdrolspeler is Nelson Mandela. Deze eerste zwarte president van Zuid-Afrika (1994-1999) is het symbool van de strijd tegen de apartheid. Om die strijd zat hij 27 jaar (tot 1990) gevangen.

Vanwaar nog zo veel criminaliteit?
Johannesburg wordt wel eens de moordhoofdstad van de wereld genoemd. Het geweld komt vooral voort uit het grote verschil tussen rijk en arm. Hoewel er sinds het einde van de apartheid ook een zwarte rijke elite is ontstaan, bleef het gros van de zwarten echter arm. De werkloosheid onder hen is enorm. Momenteel zit bijna 30 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking thuis.

tekst Michiel Kerpel, beeld Fotolia