Frankrijk en rellende jongeren. Dat komt bekend voor.

Dat is niet zo verwonderlijk. Het is niet de eerste keer dat Franse jongeren slaags raken met de politie en veel schade aanrichten. Zo komt het in juli 2010 tot hevige rellen in de stad Grenoble, als de politie een verdachte van een roofoverval doodschiet. En in 2006 bezetten zo’n 400 studenten enkele dagen de Sorbonne Universiteit in Parijs.

Er was ook iets met een elektriciteitshuisje. Hoe zat dat ook alweer?

Je bedoelt de rellen in oktober en november van 2005. Twee tieners die op de vlucht zijn voor de politie, verstoppen zich in een transformatorhuisje in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois. Zij worden geëlektrocuteerd. Jongeren gaan wekenlang de straat op om de confrontatie te zoeken met de politie. Het is zelfs zo erg dat de toenmalige president, Jacques Chirac, de noodtoestand afkondigt.

Wat is nu in Amiens de aanleiding tot de rellen?

Vorige week kwam een jonge scooterrijder om het leven. Volgens de relschoppers zou dit de schuld zijn van de politie. Toen enkele tientallen jongeren bij elkaar waren om de overledene te herdenken, startte de politie een identiteitscontrole. Dat was tegen het zere been van de aanwezigen, waarna de vlam in de pan sloeg. Een Frans meisje vertelde in een video dat de politie zich uitdagend had gedragen tegenover de groep jongeren.

Maar het eigenlijke probleem zit dieper. Amiens is recent bestempeld als een van de vijftien probleemwijken van Frankrijk. En niet ten onrechte. Veel jongeren leven in armoedewijken waar de economische vooruitzichten verre van rooskleurig zijn. De onvrede is groot.

Hoe reageerde de politie toen de jongeren geweld gebruikten?

Met rubberkogels en traangas probeerden agenten de ongeveer honderd relschoppers in bedwang te houden, maar ze konden niet verhinderen dat de jongeren twee gebouwen in brand staken en auto’s kaapten. Ze bekogelden de politie ook met stenen en flessen. Sommige agenten zouden zijn beschoten met hagelgeweren. Tientallen afvalcontainers en tien tot twintig voertuigen werden in brand gestoken, een kleuterschool liep brandschade op en een sportcentrum lag totaal in puin. Het gemeentebestuur schat de totale schade voorlopig op 1 miljoen euro.

Wat doet de overheid?

Die maakt zich allereerst grote zorgen. Burgemeester Demailly sprak zelfs over de ernstigste ongeregeldheden in jaren. Minster van Binnenlandse Zaken Manuel Valls bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de stad. De situatie was toen nog steeds zeer gespannen. Een groepje mensen probeerde door het kordon van beveiligers rond Valls te breken en schold de minister uit. Valls schoot op een gegeven moment uit zijn slof. „Schieten op een agent? Een school in brand steken? En dan je vragen stellen bij deze politie­troepen? Dat is ontoelaatbaar”, zei hij tijdens een persconferentie. „Er is geen excuus voor het schieten op agenten en het in brand steken van openbare gebouwen.”