Op een persconferentie schetste directeur-generaal Bruce Aylward van de WHO een somber beeld. Het sterftecijfer werd door de WHO eerder nog ingeschat op zo’n vijftig procent. Aylward zei dinsdag dat dat cijfer moet worden bijgesteld.
Als de wereld niet binnen zestig dagen meer doet om de crisis te bezweren, dan ‘sterven er een hoop mensen’, waarschuwde Aylward.
De afgelopen vier weken kwamen er per week duizend nieuwe gevallen bij. De WHO probeert nog altijd om patiënten zo snel mogelijk te isoleren en te behandelen. Doelstelling is om ten minste zeventig procent van de patiënten te isoleren om zo de verspreiding een halt toe te roepen.
Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn hard getroffen door de virusuitbraak en Aylward zei dat de WHO zich grote zorgen maakt over de verspreiding van ebola in de hoofdsteden van die drie landen. De gezondheidszorg staat onder grote druk, maar toch blijft de WHO inzetten op het behandelen van patiënten.
„Het is zo verschrikkelijk onethisch om mensen alleen maar te isoleren”, zei hij. Er worden ook andere maatregelen getroffen, zoals het verstrekken van beschermende kleding en het opzetten van basisklinieken.
Ook gezondheidswerkers van hulporganisaties ontkomen niet aan ebola. Zestien medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn besmet met ebola en negen van hen zijn reeds overleden.
Volgens Sharon Ekambaram krijgen gezondheidswerkers onvoldoende hulp van de internationale gemeenschap. Hoewel er veel beloftes worden gedaan, komt daar volgens haar maar bitter weinig van terecht.