Terwijl het bij ons nog donderdag is, beginnen christenen aan de andere kant van de oceaan de Wereldgebedsdag. Honderdduizenden mensen uit 173 landen gaan in gebed om gerechtigheid voor iedereen. Vierentwintig uur lang worden dezelfde noden voor God neergelegd, 24 uur lang lezen mensen over de hele wereld dezelfde Bijbelgedeelten. Vandaag is het Wereldgebedsdag.
Sinds 1929 neemt Nederland deel aan de gebedsdag. De officiële naam luidt overigens Wereldvrouwengebedsdag. Dat heeft een reden, weet Willemijn van Oosterom van het Comité Wereldgebedsdag Nederland. „In veel landen hebben vrouwen een achtergestelde of moeilijke positie. Daarom bidden juist vrouwen voor elkaar en voor de wereld. Maar in Nederland zijn er geen scherpe rolpatronen meer.” Zo is de naam van de dag veranderd. Inmiddels bidden ook mannen mee.
Vanuit het hoofdkantoor in New York wordt contact onderhouden met zogeheten vertegenwoordigers uit 173 landen. In zo’n 500 Nederlandse plaatsen is er aandacht voor de gebedsdag. Vooral het Leger des Heils, de Rooms-Katholieke Kerk en een deel van de protestantse kerken doen mee. „Het gebed moet ons mensen dragen, in welke cultuur we ook leven”, zegt Van Oosterom. „De Wereldgebedsdag is belangrijk omdat wij ons moeten richten op een aarde van verzoening, vrede en verbondenheid.”
Juist deze insteek is wellicht de reden waarom je er zo weinig van merkt in jouw kerkelijke omgeving. Want dit streven naar eenheid levert de nodige kritiek op vanuit orthodox-christelijk Nederland. Nieuwetijdsdenken, wordt het wel genoemd. Bij een beweging als new age staat dit ook op de voorgrond.
„Wij zijn veel ouder dan new age”, reageert Van Oosterom. „Mensen zien raakvlakken omdat ook wij werken vanuit de levensvisie van het goede zoeken voor mensen. Maar wij zijn daarbij altijd gericht op het Koninkrijk van God.”
De Wereldgebedsdag heeft jaarlijks een ander thema. Dit jaar is dat: ”Gerechtigheid voor allen”. Maleisische vrouwen hebben hiervoor „de orde van dienst” opgesteld. In de liturgie is speciale aandacht voor deze vrouwen. Velen van hen worden dagelijks onderdrukt of leven onder verschrikkelijke omstandigheden. De Wereldgebedsdag is ook bedoeld om geld in te zamelen. Dit jaar is het bestemd voor drie lokale projecten in Maleisië. „We willen handen vouwen en handen reiken”, aldus Van Oosterom.
Wat je ook van Wereldgebedsdag vindt, feit is dat gebed hét middel is om de nood van de wereld voor God neer te leggen. Gebed voor je naaste en gebed voor je eigen ziel. „En gij, wanneer gij bidt, gaat in uw binnenkamer”, sprak Christus. En Hij leerde het volmaakte gebed. Voor waar ook ter wereld. Een wereldgebed, om vandaag te bidden.