Dinsdag legt de Franstalige socialist aan de acht partijen waarmee hij onderhandelt een aangepaste versie van zijn eerdere nota voor. Dat zou eerst maandag gebeuren, maar Di Rupo stelde zijn presentatie op het laatste moment uit, zoals hij eerder ook al een paar keer deed. Uit de reacties op het stuk moet blijken of er, bijna 15 maanden na de verkiezingen, alsnog een doorbraak mogelijk is in de kabinetsformatie.

Belangrijkste politieke twistpunten zijn de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, de enige tweetalige kieskring in België, en een staatshervorming die de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt. Beide zijn vooral Vlaamse eisen.

Di Rupo, die in mei tot formateur werd benoemd, kwam begin juli al met voorstellen. Die gingen de Franstalige partijen echter te ver, terwijl ze voor de Vlamingen ontoereikend waren. De Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij van België, vond ze zo beneden peil dat ze uit de onderhandelingen stapte. Aan tafel zitten nu nog de Vlaamse en Franstalige socialisten, liberalen, christendemocraten en groenen.