Wat is er gebeurd?
Bij Lampedusa, een Italiaans eiland, is gisterochtend een schip vol vluchtelingen uit Tunesië vergaan. Van de 200 opvarenden konden er tot nu toe maar vijftig worden gered.
Wat kwamen ze in Italië doen?
De Arabische wereld is al maanden in de greep van politieke onrust. Aanhangers van het vroegere regime uit Tunesië voelen zich niet meer veilig. Met honderden tegelijk verlaten ze hun vaderland en steken de Middellandse Zee over. Ook uit Libië vertrekken er boten rechtstreeks naar Lampedusa. Vorige week waren er ongeveer 5500 migranten op het eiland.
Zo groot is Lampedusa toch niet?
Zeker niet. De oppervlakte is maar 20 vierkante kilometer, de helft van Vlieland. Oorspronkelijk wonen er minder dan 5000 mensen. Het eiland is niet berekend op zo veel vluchtelingen. Opvangkampen puilen uit, voedsel en water worden schaars. Volgens UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, is de situatie „absoluut onverdraaglijk" geworden.
Hoelang gaat dit nog duren?
De UNHCR, de bewoners van het eiland en ook de vluchtelingen zelf zien in dat de situatie onhoudbaar is. Premier Berlusconi beloofde vorige week woensdag al dat alle immigranten binnen drie dagen het eiland zouden hebben verlaten. Inmiddels is er een week voorbij en zijn er nog 1200 vluchtelingen op Lampedusa.
Waar moeten de vluchtelingen heen?
Veel migranten zijn naar andere delen van Italië gebracht, waaronder een opvangkamp in Apulië, een regio in Zuidoost-Italië. Wellicht worden de anderen over Europa verspreid. Met alle EU-lidstaten lopen gesprekken over de opname van de vluchtelingen. Berlusconi wil in ieder geval dat er dagelijks honderd economische vluchtelingen naar hun eigen land teruggaan. Ook wil hij voorkomen dat er meer mensen naar Lampedusa komen.
En dan zo'n scheepsramp...
Boze tongen zouden kunnen beweren dat dit Berlusconi goed uit zou komen. Maar nee, de vluchtelingen worden niet aan hun lot overgelaten. Er is zelfs een grote reddingsoperatie op touw gezet. Helaas zonk de boot al voordat alle opvarenden door de hulpverleners in veiligheid konden worden gebracht.
tekst Machteld Brouwer, foto EPA