Wie is Muammar Gaddafi?
De 68-jarige Gaddafi heerst al 41 jaar, terwijl hij officieel geen functie heeft. Hij kwam aan de macht door een staatsgreep te plegen. In zijn "Groene Boekje" uit 1976 staan zijn theorieën. Hij gaat voor communisme, kapitalisme en een beetje islam. Vrijheid van meningsuiting en democratie komen in zijn woordenboek niet voor.

Wanneer treedt hij af?

Gaddafi wil koste wat het kost aan de macht blijven. Toch begint hij steeds meer alleen te staan. Hij heeft zich zelfs voor zijn veiligheid moeten verschansen in een kazerne. Veel mensen vallen hem af, zelfs ministers zijn opgestapt. Meerdere steden zijn intussen in handen van de oppositie.

Hoe reageert hij op de opstand?

Gaddafi's zoon Saif al-Islam hoopt een eind aan de opstand te maken door burgers bang te maken. Volgens hem zullen de militairen „ vechten tot de laatste kogel." Gadaffi wil niet anders dan strijdend ten onder gaan.

Zijn dat alleen woorden, of ook daden?

In opdracht van Gaddafi wordt er er op demonstranten geschoten. Hierbij zijn volgens de BBC honderden doden en minstens duizend gewonden geval- len.
Maar volgens de Libische staatstelevisie zijn dit „leugens en geruchten" en zijn er slechts „enkele terroristen" gedood. De Europese Unie en de VS eisen dat hier een einde aan komt: „Burgers hebben het recht om te protesteren zonder beschoten te worden."

Wat zijn de gevolgen van de opstand?

Veel landen hebben besloten hun burgers voor de veiligheid uit Libië weg te halen. Ook Nederlanders in Libië werden met vliegtuigen van defensie opgehaald. Daarnaast is er veel materiële schade. Zo zijn de landingsbanen van de luchthaven in Benghazi, een van de grootste steden van Libië, vernield.

Heeft de opstand wel zin?

Een inwoner van de hoofdstad Tripoli was deze week hoopvol over de gevolgen van de opstand: „Dit is zeker weten het einde van het regime. Dit is nog nooit gebeurd in Libië. We bidden dat het snel stopt."

tekst Machteld Brouwer beeld ANP