In de kustplaats Sirte, bijna 400 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, zouden mogelijk Gaddafigetrouwen zich hebben verschanst, net als in sommige plaatsen in het zuiden. Ze hebben bij Sirte ook een waterleiding die naar Tripoli loopt, afgesloten, meldde de Europese hulporganisatie ECHO. Daardoor dreigt een watertekort in de hoofdstad.
De leider van de Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe, voorlopige regering, Mustafa Abdel-Jalil, zei dinsdag dat alle strijders trouw aan Kaddafi in Sirte en elders tot zaterdag de tijd hebben zich over te geven of anders te maken krijgen met een dodelijke militaire aanval. De NTC schat dat sinds de opstand tegen dictator Muammar Gaddafi half februari losbarstte, 50.000 mensen door geweld het leven hebben verloren.
Veel Libiërs vieren behalve het Eid al-Fitr, dat in Nederland ook onder de Turkse bijnaam Suikerfeest bekend is, ook de val van Gaddafi’s regime (1969-2011). De hoofdstad Tripoli viel 23 augustus in handen van opstandelingen en leek dinsdag aarzelend op weg naar normalisering. De haven is dinsdag heropend en het vliegveld volgt spoedig. In de stad wijkt het geweld en daarmee zijn verkeersopstoppingen in het straatbeeld teruggekeerd.
Volgens waarnemers is ongeveer een op de vijf winkels weer open. Een kolonel van de politie in Tripoli zei dat de helft van de politieagenten weer aan het werk is. Zij worden bij controleposten volgens ooggetuigen soms bijgestaan door onder meer modepoppen en vogelverschrikkers die zijn uitgedost als Gaddafi.
De minister van Binnenlandse Zaken uit de NTC, Ahmad Darrat, heeft dinsdag beklemtoond dat burgers moeten worden ontwapend en dat milities onder gezag van de NTC moeten komen te staan. Darrat zei dat Tripoli veilig is.
Een islamitische geestelijke, sjeik Tareq Ahmed Abbas, juichte dinsdag dat het dubbel feest is in Tripoli, door de val van Gaddafi. Maar hij waarschuwde dat er nog veel mensen zijn die de omwenteling diep betreuren. Daarnaast zijn wapenvoorraden geplunderd. Een politieofficier, Ibrahim Ali, ziet niet uit naar de taak wapens in beslag te nemen: „Dat is moeilijk, burgers hebben nu alles in huis, van raketgranaten tot bazooka’s.”