Wie was Otto von Habsburg?
Om precies te zijn: zijn volledige naam was Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen. Die zeventien doopnamen zeggen heel wat over zijn status. Otto von Habsburg was de oudste zoon van Karel I, die tot 1918 keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije was. Otto was dus troonopvolger.
Hoe groot was de invloed van de familie Von Habsburg?
Het vorstenhuis Habsburg heeft eeuwenlang bestaan. Door veel veroveringen en slimme huwelijken werd de Europese grootmacht steeds groter en groter. Zo breidde het grondgebied zich steeds meer uit. Ook de Nederlanden zijn rond het begin van de zestiende eeuw een tijd lang door de familie Von Habsburg geregeerd: Filips de Schone en Karel V waren Habsburgers. In 1918 kwam er een eind aan de macht van deze adellijke familie.
Werd Otto zelf geen keizer?
Nee. In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, kwam er een einde aan de monarchie en werden de Habsburgers verbannen. Tot Otto’s grote spijt is de monarchie nooit meer in ere hersteld, hoewel hij daar lang op heeft gehoopt. In 1961 deed hij afstand van het recht op de Oostenrijkse troon.
Had hij dan helemaal geen invloed?
Dat wel. Otto von Habsburg was politiek erg actief. Al in de jaren dertig wilde hij absoluut voorkomen dat Oostenrijk zich aan zou sluiten bij het Derde Rijk. Dit is toen niet gelukt. Na de Tweede Wereldoorlog werd Von Habsburg Duits staatsburger en was hij twintig jaar lang lid van het Europees Parlement. Hij zette zich actief in voor de Europese eenwording. Daarnaast hield hij zich bezig met liefdadigheid en schreef hij talloze boeken.
Zijn er nog jonge Habsburgers?
Jazeker. Otto kreeg zeven kinderen: eerst vijf dochters, toen twee zonen. Zijn oudste zoon, Karl (1961), is sinds 2007 het hoofd van de Habsburgers. Karl is een belangrijk Oostenrijks politicus. Hij kreeg drie kinderen, die nu elf, veertien en zeventien jaar zijn. Maar de kans om nog keizer te worden, is voor hen verkeken.