Het is dinsdag precies twintig jaar geleden dat Mandela samen met toenmalig president Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst nam.

Tientallen staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders wonen de herdenkingsdienst bij. Namens Nederland geven koning Willem-Alexander en minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans acte de présence.

Het 95.000 plaatsen tellende stadion zit niet vol. Het regent al dagen, op verschillende plaatsen in het land is zelfs een waarschuwing afgegeven voor wateroverlast. Bovendien moeten de meeste Zuid-Afrikanen werken.

De weduwe van Mandel Graca Machel en zijn ex-vrouw Winnie zijn beiden aanwezig. De menigte juichte luid toen Graca Machel het stadion binnenkwam. Voor het vak waar alle prominenten zitten is een speciale wand van kogelwerend glas.
Veel mensen in het stadion zitten onder paraplu’s. Ze dragen Zuid-Afrikaanse vlaggen, ze zingen strijdliederen en ze dansen. Honderden agenten houden de situatie rondom het stadion in de gaten. Ook vliegen er helikopters boven het stadion. De meeste wegen in de omgeving zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika houdt dinsdag een toespraak en ook internationale leiders als Barack Obama (VS), Raúl Castro (Cuba), Dilma Rousseff (Brazilië) en Ban Ki-moon (VN) zullen spreken. Tientallen staatshoofden en regeringsleiders wonen de herdenking bij. Ook beroemdheden die zich keerden tegen de apartheid, zoals Bono en Peter Gabriel zijn afgereisd.
Dinsdagochtend stonden lange rijen Zuid-Afrikanen met paraplu’s staan bij de ingang van het voetbalstadion. Sommigen van hen hebben daar al sinds maandagnacht staan wachten. Allemaal hopen ze aanwezig te kunnen zijn bij de herdenkingsdienst van hun donderdag overleden oud-president Nelson Mandela. Het lichaam van de oud-president is niet aanwezig.
De poorten van het stadion zijn om 05.30 uur opengegaan, een half uur later dan gepland. Veel Zuid-Afrikanen komen te voet naar het stadion, waar Mandela voor het laatst in het openbaar verscheen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Anderen komen per trein, die dinsdag gratis rijdt, net als de bus. Ze dragen Zuid-Afrikaanse vlaggen, ze zingen en dansen. Honderden agenten houden de situatie rondom het stadion in de gaten. De meeste wegen in de omgeving zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

In Zuid-Afrika is de dienst op 90 plaatsen te volgen via grote schermen. Bijvoorbeeld in diverse andere stadions. Volgens de planning zal het eerbetoon ongeveer 4 uur duren, waarvan nu al duidelijk is dat het programma zal uitlopen.

Opvallende afwezigen zijn premier Netanyahu van Israël en premier Erdohan van Turkije.