Wat is er precies gebeurd?
De Costa Concordia voer vrijdag vlak langs het eiland Isola del Giglio voor de kust van de Italiaanse regio Toscane. Door een aanvaring tegen een rotspartij ontstond een tientallen meters lange scheur in de romp. Het schip maakte water en kapseisde.
Waarom voer het schip zo dicht langs het eiland?
Volgens de krant Corriere della Sera voer Schettino dicht langs het eiland om een bemanningslid, mogelijk hoofdkelner Antonello Tievoli, een plezier te doen. Die is van het Isola del Giglio afkomstig. Tievoli had een week eerder verlof moeten krijgen, maar moest toch werken, omdat er geen vervanger werd gevonden. De kapitein zou hem hebben willen ’belonen’ door vlak langs ’zijn’ eiland te varen.
Zijn er mensen omgekomen? Wat is de schade?
Zeker elf mensen kwamen om. Verder worden nog ruim 20 opvarenden vermist, onder wie zeker 11 Duitsers.
De schade aan het schip wordt op 65 tot 73 miljoen euro geschat.
Heeft de kapitein fouten gemaakt?
Volgens de Italiaanse eigenaren van het vaartuig heeft kapitein Francesco Schettino waarschijnlijk „inschattingsfouten” gemaakt. Ook verliet hij het schip voordat de evacuatie was afgerond.
In Italiaanse media dook maandag een geluidsopname op van een gesprek tussen Schettino en een kustwachtfunctionaris na de ramp. Daarop is te horen hoe de kapitein de opdracht krijgt terug aan boord te klimmen om de hulpdiensten over de situatie te vertellen. Als de functionaris hem vertelt dat er al lichamen in zee liggen, vraagt Schettino om hoeveel mensen het gaat. „Dat moet jij me dus vertellen, wat ben je aan het doen? Wil je naar huis gaan?”, reageert de functionaris.
Wat gaat er met de kapitein gebeuren?
Hij is gisteren drie uur lang verhoord en wordt aangeklaagd voor doodslag en het vroegtijdig verlaten van het schip. Sinds dinsdagavond zit hij niet meer in de gevangenis, maar is hij onder huisarrest geplaatst in zijn huis in Meta di Sorrento.
Hoe staat het er nu voor op de rampplek?
Reddingswerkers zoeken nog steeds naar de overige vermiste personen. Duikers hebben gisteren metexplosieven vier kleine openingen gemaakt in de romp van het cruiseschip om de zoekactie te versnellen.
De reddingswerkers zijn in een race tegen de klok verwikkeld. Hoge golven beuken voortdurend op het schip in. Hierdoor bestaat het risico dat er olie uit het schip lekt en terechtkomt in de ongerepte wateren rondom het eiland Giglio.
En op de lange termijn?
Als er inderdaad olie gaat lekken, wordt dit een milieuramp die grote invloed zal hebben op het eiland Giglio. Er is 2300 ton brandstof aan boord van het cruiseschip. De Italiaanse minister van Milieu, Corrado Clini, dring daarom aan op actie. Maar de directeur van cruisemaatschappij Costa Cruises, Pier Luigi Foschi, zei dat er geen teken is dat er olie lekt.