Waarom is er zo veel spanning tussen Noord- en Zuid-Korea?
Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki luidden de overgave van Japan in aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De JapanÂners, die Korea bezetten, moesten het land verlaten. Sindsdien is het verdeeld. Het Zuiden werd beÂstuurd door de Verenigde Staten, terwijl de toenmalige Sovjet-Unie het beheer kreeg over het NoorÂden. In 1948 werd Noord-Korea een zelfstandige, communistische staat. Twee jaar later viel het Zuid-Korea aan; het begin van de Koreaanse Oorlog. Drie jaar later kregen de Verenigde Naties het voor elkaar om een wapenstilÂstand te regelen. Helaas konden de VN niet voorkomen dat er miljoenen slachtoffers vielen. De wapenstilstand geldt nog steeds.
Waarom werd er dan geschoten?
Beide landen hebben hun eigen verhaal bij de beschietingen van dinsdag. Ze geven elkaar de schuld, zoals je kunt verwachten.
Noord-Korea beschuldigde ZuidÂKorea gisteren van een „roekeÂloze militaire provocatie" en het opdrijven van de spanning op het schiereiland. Het Zuiden zou de artilleriebeschieting hebben uitÂgelokt door op Noord-Koreaanse wateren te schieten. Zuid-Korea zegt op zijn beurt dat het Noorden „de situatie in de richting van oorÂlog drijft door de menselijke hulp aan Noord-Korea op te schorten." Hiermee doelt Zuid-Korea op de onderhandelingen over de herÂeniging van families die door de oorlog uit elkaar zijn gescheurd.
Zijn er bij de beschietingen opÂnieuw slachtoffers gevallen?
Bij de aanval werden vier mensen gedood en raakten er achttien gewond. Zuid-Korea betitelde de aanval als „een onmenselijke gruweldaad" en stelt dat er geen enkele aanleiding voor was.
Hoe reageert de rest van de weÂreld?
De Verenigde Staten hebben ZuidÂKorea steun toegezegd. De AmeÂrikaanse minister van Defensie, Robert Gates, noemde de NoordÂKoreaanse aanval op een ZuidÂKoreaans eilandje een schending van het staakt-het-vuren. De VS meldden gisteren dat WashingÂton zich hard gaat maken voor een „gepaste en gezamenlijke" reactie.