Toen de gemeente hardop in het Chinees het Onze Vader bad, was dat herkenbaar. Maar verder verstond Jacoba (14) niets van de dienst. Toch voelde de leerling van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Urk zich gistermorgen welkom in de kerk in Peking. „De mensen waren heel vriendelijk. Sommige kerkgangers spraken Engels en wilden weten hoe het met me ging. Een Chinees kindje wilde bij mij op schoot. Na afloop was er een gezamenlijke maaltijd met rijst en groenten. Heel gastvrij.”

De gemeente is verspreid over verschillende locaties in de Chinese hoofdstad – met 20 miljoen inwoners. De groep uit Nederland bezocht gisteren een samenkomst. De dienst duurde, inclusief het verslag van een missie naar een ander land, drie uur. Na de verschillende gebeden stemde de gemeente steeds hardop in met ”amen”. De collectebus, waar eerst een zegen over werd gevraagd, stond achter in de kerk.

De preek over Nehemia 2 was op papier in het Engels vertaald. „Nehemia bouwde de muren van Jeruzalem op. Hij zette zijn talenten in voor de glorie van God.”

De predikant vergeleek de muren van de stad met de Chinese Muur, die niet ver buiten Peking te zien is. „Het deed Nehemia pijn dat Jeruzalem zo in verval was. De muren moesten weer bescherming bieden. Zo mogen wij ook een muur in ons hart bouwen, die ons afzondert van de wereld. Opdat we zullen leven met God en Zijn Woord.”

De groep scholieren, studenten en docenten arriveerde zaterdag in China. Na aankomst werd een deel van de Chinese Muur bezocht. Het bouwwerk maakte indruk op de 14-jarige Nathan. „De muur is gebouwd van stenen en aangestampte aarde. Dat heeft heel wat moeite gekost.” Op de trappen van een van de wachttorens zong de groep de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus. „Op deze manier hielden we ver van huis toch een beetje Koningsdag”, aldus een van de groepsleden.