„Hoeveel christenen wonen er in Nederland?” De vraag van een 10-jarige leerling van een christelijke basisschool in Peking verrast Rene, docent aardrijkskunde aan pabo Driestar Educatief, enigszins. Samen met Danielle (15), leerling van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst, mag hij in de klas iets vertellen over Nederland. De docent houdt het op 20 procent van 17 miljoen inwoners. Danielle: „Niet iedereen die in Nederland naar de kerk gaat, kan zich christen noemen.”

’s Middags is er een gesprek met de scholieren van een school voor voortgezet onderwijs in Peking. De leerlingen bevragen elkaar over leeftijd, familie, school en kerk. De groep Chinezen kijkt vol ongeloof als Bart (16) van de Pieter Zandt in Urk vertelt dat hij zes zussen heeft. In China is het uitzonderlijk als mensen twee of drie kinderen hebben.

Hoewel de Chinese leerlingen dezelfde taal schrijven, spreken ze die niet. Als een kleine jongen Psalm 35 voorleest in zijn lokale taal kan niemand hem verstaan. Er zijn in China honderden dialecten. Bart uit Urk spreekt ook dialect. Hij laat de Chinese studenten horen hoe het klinkt als je in zijn dialect zegt: beschuitje met geraspte kaas. Ze moeten er een beetje om lachen. De Urker vindt China „een mooi land met pittig voedsel.” Opmerkelijk vindt hij wel het grote aantal inwoners: naar schatting 1,4 miljard mensen. Zijn bezoek aan China is volgens Bart zeker de moeite waard, mede door de aankoop van een „Samsungtablet” voor maar 60 euro. Garantie tot de grens.

De school telt maar 29 leerlingen uit heel China. Een van hen komt uit Wen Zhou, „het Jeruzalem van China” volgens schooldirecteur Chris. „Dit omdat er vroeger veel evangelisten naar het gebied kwamen.” Om dat te bewijzen vraagt Chris aan de leerlinge of haar vader christen is. „Ja.” En haar grootvader? „Nee.” Het meisje wil zendelinge worden, „om in een ander land over Jezus Christus te vertellen.”