Fukushima is daarme gestegen van niveau vijf naar zeven op de internationale schaal. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'. De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie.
Niveau zeven van de INES-schaal betekent dat een grote hoeveelheid radioactief materiaal is vrijgekomen die gevolgen heeft voor de gezondheid en het milieu in de wijde omgeving.
Maar is daarmee gezegd dat de ramp in Japan even zwaar is als die in Tsjernobyl? Nee. Volgens schattingen van het Japanse atoomagentschap is de gelekte hoeveelheid radioactiviteit door Fukushima I ongeveer 10 procent van de uitstoot destijds in Tsjernobyl.
Maar... er is een maar: de exploitant van Fukushima I, Tepco, is bang dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt. „De stralingslekkage is niet geheel gestopt", aldus een functionaris van het bedrijf tegen verslaggevers.
Hieronder nog wat meer informatie over Fukushima I:
De Japanse kerncentrale raakte in de problemen toen hij op 11 maart werd getroffen door een aardbeving en een tsunami, die in Japan vele duizenden levens eisten. De koelsystemen vielen uit, waardoor de reactors oververhit raakten. Dit had uiteindelijk een gedeeltelijke meltdown tot gevolg. De daaropvolgende explosies zorgden ervoor dat radioactviteit kon weglekken.
Omwonenden van de centrale werden in een straal van twintig kilometer geëvacueerd. In de centrale zijn medewerkers al wekenlang bezig de schade te beperken. Ze zijn daarbij blootgesteld aan hoge stralingsniveaus.
Brand
Fukushima I is dinsdag getroffen door een brand. Dat maakte de exploitant van de centrale, Tepco, bekend. Het vuur ontstond bij een gebouw in de buurt van reactor 4. Een woordvoerder van Tepco meldde even later dat de brand door de brandweer geblust was.
De oorzaak van de brand is niet bekend. Volgens Tepco had de brand geen gevolgen voor de uitstoot van radioactiviteit. De koelsystemen van de reactors kwamen niet in gevaar.
Maandag kwam de geplaagde centrale in de problemen toen de stroom en daardoor de koeling van de reactors 1, 2 en 3 korte tijd uitvielen. Een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter was daarvan de oorzaak.
Aardbeving
Medewerkers van de kerncentrales Fukushima I en II zijn dinsdag geëvacueerd, nadat een aardbeving het gebied trof waar de nucleaire installaties staan. Dat meldde exploitant Tepco.
Het bedrijf onderzoekt hoe het ervoor staat in de centrales na de schok van 6,3 op de schaal van Richter. Eerder op de dag was er al een even zware naschok, waardoor het 250 kilometer zuidelijker gelegen Tokio stond te schudden op zijn grondvesten.
Foto's:
tekst Puntuitredactie, foto's EPA