Hoe liep de stemming af?
Het homohuwelijk is erdoorheen. Meer dan twee derde van de parlementsleden was voor de wetswijziging.
En die protesterende Fransen?
Hoewel er in Parijs tijdens de betogingen maar liefst 340.000 mensen op de been waren, blijkt het grootste deel van de Franse bevolking voor het homohuwelijk te zijn. Zo’n 64 procent, aldus opiniepeilingen.
In Engeland speelde de kwestie deze week ook, toch?
Klopt. Het Britse Lagerhuis stemde dinsdag met een ruime meerderheid in met de verdere behandeling van het homohuwelijk. Dat betekent nog niet dat er al een wetsvoorstel voor legalisering is aangenomen, maar het is wel een belangrijke stap in die richting.
Hoe zit het in Nederland?
Nederland stelde al in 2001 het huwelijk open voor homoseksuelen. Dat gebeurde tijdens de tweede regeerperiode van het paarse kabinet (PvdA, VVD en D66) van premier Kok. Het was de meest progressieve –dat wil zeggen vooruitstrevende– Nederlandse regering ooit. Politici gooiden in die tijd in rap tempo christelijke elementen in de samenleving overboord.
Liep Nederland voorop?
Ja. Ons kikkerlandje was zelfs de eerste natie ter wereld waar het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht in de wet kwam. Een mijlpaal waar je niet bepaald trots op kunt zijn.
De eerste homostellen ter wereld trouwden in Amsterdam. Toenmalig burgemeester van de stad Cohen verbond als ambtenaar van de burgerlijke stand de eerste vier homoparen in de echt.
En na Nederland volgden andere landen?
Ja, elf in totaal. België in 2003, Spanje en Canada in 2005, Zuid-Afrika in 2006, Noorwegen en Zweden in 2009, Portugal, IJsland en Argentinië in 2010 en Denemarken in 2012. Dit jaar komt daar dus in ieder geval Frankrijk bij.
Verder zijn er nog landen waar het homohuwelijk in bepaalde deelstaten is toegestaan: de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië.
Ook kan een homoseksueel stel in verschillende landen een geregistreerd partnerschap aangaan, terwijl in het huwelijk treden er niet mogelijk is.
Zijn er ook landen waar het homohuwelijk er niet doorheen komt?
Zeker. Kortgeleden nog in Polen. Een wetsvoorstel voor legalisering haalde het eind januari net niet. Ook in Duitsland blijft een meerderheid tegen het homohuwelijk. Verder zijn er 85 landen waar homoseksualiteit strafbaar is, een homohuwelijk zal daar logischerwijs dan ook niet snel legaal worden. In zeven –strengislamitische– landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.
----
De Bijbel over homoseksualiteit
- Je kunt onderscheid maken tussen de geaardheid en het praktiseren van homoseksualiteit. De homoseksuele praktijk is op grond van de Bijbel niet toegestaan. Een persoon vanwege zijn geaardheid veroordelen mag niet.
- De Bijbel spreekt heel duidelijk over het huwelijk als verbintenis tussen man en vrouw. „Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot één vlees zijn” (Genesis 2:24).
- Ook wordt op verschillende plaatsen in de Bijbel de homoseksuele praktijk concreet afgewezen. „Mannen met mannen schandelijkheid bedrijvende” (Romeinen 1:27).
- In christelijke kring is er de laatste jaren meer aandacht voor mensen met afwijkende gevoelens. Zo heb je de Stichting RefoAnders en is er de hulporganisatie Different.