De wijziging van het verdrag moet de onderlinge financiële hulp van EU-lidstaten in de eurozone een juridische basis geven.
De EU-leiders hebben daarmee tijdens hun top in Brussel „een stevig signaal†afgegeven dat „de euro hen veel waard isâ€, aldus premier Mark Rutte. Hij verwacht dat hierdoor het vertrouwen bij de financiële markten wordt hersteld. Rutte onderstreepte dat eurolanden die in problemen komen alleen onder hele strikte eisen een bijdrage uit het noodfonds krijgen.
De kleine aanpassing van het verdrag gebeurt op aandringen van Duitsland, waar het Grondwettelijk Hof de lopende steun van EU-landen aan andere EU-landen onder de loep neemt. Het huidige, tijdelijke noodfonds voor de euro is eigenlijk in strijd met het Verdrag van Lissabon, omdat dat bepaalt dat EU-landen elkaar niet financieel mogen helpen.
Het permanente noodfonds moet vanaf medio 2013 voorkomen dat landen met financiële problemen de euro verzwakken. De hulp kan volgens de nieuwe afspraken slechts worden toegepast als dat onontbeerlijk is voor de stabiliteit van de gehele eurozone. Alle vereiste hulp wordt verbonden aan strikte voorwaarden.
tekst en beeld ANP/EPA