Hoe is de olievlek ontstaan?
In de Golf van Mexico, voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana, ontplofte op 22 april een booreiland. Het zonk naar de bodem en de buis waarmee de olie naar boven werd gepompt, brak. Normaal wordt zo'n buis door een veiligheidssysteem meteen afgesloten. Dat systeem werkte dit keer niet en zo konden er miljoenen liters olie de zee instromen. En nog steeds is de buis niet afgesloten.

Hoe ernstig is de situatie?
De gelekte olie blijft drijven op het water. De vlek heeft nu al een oppervlakte van zo'n 11.000 vierkante kilometer, is 160 kilometer lang en 72 kilometer breed. Dit kan de ergste olieramp ooit worden, volgens milieuorganisaties.

Wat betekent het voor de natuur?
Olie in de zee is een grote ramp voor dieren. Vogels worden besmeurd; door de olie klitten de veren aan elkaar, zodat het water tot op de huid kan doordringen. Ze raken onderkoeld en kunnen niet meer vliegen. Inmiddels zijn er op de Amerikaanse kust dode schildpadden en vissen aangespoeld.

Hoe nu verder?
Hoe het booreiland kon ontploffen en hoe de olie zomaar de zee in kon stromen wordt nog onderzocht. Aanklagers zijn bezig een rechtszaak voor te bereiden tegen olieconcern BP, de exploitant van het gezonken boorplatform.

tekst Corine Bruggink, beeld EPA