De weduwe van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos moet een partij juwelen ter waarde van omgerekend ruim 73.000 euro inleveren. Een Filipijnse rechter bepaalde maandag dat Imelda Marcos de juwelen op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Het is niet de eerste keer dat Marcos afstand moet doen van haar juwelen. De Filipijnse overheid legde eerder al beslag op twee andere collecties ter waarde van ruim 6,1 miljoen euro.

Andres Bautista, voorzitter van de presidentiële commissie voor goed bestuur, noemde de beslissing van de rechter een „over­winning voor het Filipijnse volk.” „De belangrijke les is dat misdaad en corruptie niet lonen. Het duurt misschien een tijd, maar uiteindelijk zal de arm der wet zegevieren.”

Bautista’s commissie is opgericht om het illegaal vergaarde fortuin van de Marcosdictatuur, die twintig jaar aan de macht was, te achterhalen en in beslag te nemen. Imelda Marcos stond bekend om haar extravagante reisjes naar het buitenland.

Uitverkoop

Fracties in het Europees Parlement zijn boos over de omstreden ‘uitverkoop’ van paspoorten door EU-lidstaat Malta. De christen­democraten, die de grootste fractie vormen, wilden het beleid van de linkse Maltese regering vandaag veroordelen.

Zij vinden het onaanvaardbaar dat Malta paspoorten wil verkopen aan gefortuneerde buiten­landers onder „schimmige” voorwaarden. „Het kan niet de bedoeling zijn dat criminelen geld witwassen en als dank een verblijfsvergunning krijgen”, aldus CDA-Europarlementariër 
Van de Camp gisteren.

De regering van Malta besloot vorig jaar de Maltese nationaliteit te gaan aanbieden tegen betaling van 650.000 euro. Met een Maltees paspoort heb je toegang tot de rest van de EU zonder visum.

Giftige kleding

In kinderkleding en kinderschoenen van bekende merken zitten schadelijke chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu. Dat stelde Greenpeace gisteren op basis van eigen onderzoek.

De chemische stoffen vormen in de aangetroffen hoeveelheden geen gevaar voor de gezondheid van de consument. Maar het bevestigt volgens de milieu­organisatie dat bij het maken van kinderkleding nog altijd op grote schaal schadelijke chemicaliën worden gebruikt.

Duurbetaald

Een 120 jaar oud biljet van 1000 dollar heeft op een veiling in het Amerikaanse Orlando een recordbedrag van bijna 3,3 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) opgebracht. Nog nooit was voor een bankbiljet zo veel geld betaald tijdens een openbare veiling, aldus Heritage Auctions gisteren.

De koper van het bankbiljet wilde volgens het veilighuis anoniem blijven.