De reden voor dit bevel waren aangiftes van twee Zweedse vrouwen wegens aanranding en verkrachting. Assange ontkent de beschuldigingen.
Assange had om half tien 's morgens (plaatselijke tijd) een afspraak bij een politiebureau in Londen. Na het gesprek werd hij aangehouden. Later op de dag moet hij verschijnen voor rechters van de Magistrates Court van de City of Westminster, meldde de politie van de Britse hoofdstad in een verklaring.
Zijn advocaat Mark Stephens zei uitlevering aan Zweden aan te vechten. De vrees is dat de WikiLeaks-oprichter vandaar aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd, waar een zeer zware straf dreigt.
Jennifer Robinson, een van zijn andere advocaten, verwacht dat hij een eerlijk verhoor krijgt in Groot-Brittannië. „Maar zijn kansen op een eerlijk proces bij uitlevering aan de Verenigde Staten, wat een reële dreiging is, zijn bijna nihil", zei Robinson tegen de Australian Broadcasting Corporation.
Maandag werd al bekend dat Assange met de Britse politie zou gaan praten. Hij leefde de afgelopen weken ondergedoken in Groot-Brittannië. De Britse politie had vorige week nog geweigerd om Assange aan te houden, wegens fouten in het Zweedse opsporingsbevel. Daarna vaardigde Zweden direct een nieuw bevel uit.
Zijn site WikiLeaks is momenteel fel omstreden, omdat die geheime Amerikaanse diplomatieke berichten onthult. De onthullingen zorgen dagelijks voor ophef en nieuwe diplomatieke problemen. Enkele Amerikaanse politici hebben opgeroepen om Assange te behandelen als een terrorist.
De site is vorige week van haar originele Amerikaanse internetadres verjaagd. De Franse regering heeft de rechter gevraagd om bepaalde Franse IT-dienstverlening aan WikiLeaks stop te zetten. Maandag werd ook bekend dat de Zwitserse bankrekening van Assange werd geblokkeerd. Sympathisanten van WikiLeaks openden daarop een hackersaanval op de website van de betrokken bank Schweizer Postfinance.
De Australiër ontving de laatste tijd veel doodsbedreigingen, ook gericht tegen zijn zoon.
De arrestatie van Assange „klinkt als goed nieuws". Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan.
tekst Puntuitredactie, foto EPA