De meesten van hen zijn op de vlucht geslagen voor overstromingen en andere klimaatrampen. Dat bleek gisteren uit een rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank. Sommige van die rampen hebben het nieuws nauwelijks gehaald. Andere zijn we mogelijk alweer vergeten. De drie grootste rampen in Azië van de afgelopen twee jaar op een rij.
-
Thailand
Thailand kampte vorig jaar met de ernstigste overstromingen in vijftig jaar. De vloed heeft aan zeker 600 mensen het leven geëist. Circa 5 miljoen inwoners werden maandenlang getroffen door het hoogwater. Volgens de Wereldbank moet Thailand de komende twee jaar 18 miljard euro investeren om de aangeslagen economie op gang te brengen. Zo’n 14.000 bedrijven moesten inmiddels hun deuren sluiten en meer dan 600.000 werknemers staan op straat.
De overstromingen werden veroorzaakt door langdurige en hevige moessonregens. Gewoonlijk stroomt het overtollige water weg via laaggelegen vlaktes, maar die zijn in de loop van de jaren omgetoverd in bedrijvenparken en industriegebieden, waardoor het water niet meer kon wegvloeien.
En dan is er nog de ongekende houtkap in het land. Sinds 1960 is het bosgebied in Thailand gehalveerd. Regenwater wordt niet meer vastgehouden in de bodem, waardoor het ongehinderd naar lager gelegen gebieden stroomt.
----
Japan
Meer dan 19.000 slachtoffers. De wereld was geschokt bij het zien van de beelden van de aardbeving in Japan, begin vorig jaar. Enorme vloedgolven teisterden het kustgebied en sleepten boten, huizen en mensen mee. De tsunami beschadigde een kerncentrale en zorgde voor een nucleaire ramp. Daarna werd het stil. Maar Japan kampt nog steeds met de nasleep van de ramp. In duizenden en duizenden families worden verliezen betreurd. Zeker 3000 slachtoffers zijn nooit teruggevonden. Mensen die het wel hebben overleefd, zijn al hun bezittingen verloren. Tonnen en tonnen aan afval bevinden zich nog in verwoeste dorpen en steden, of drijven in de oceaan. De kustgebieden worden heel langzaam weer opgebouwd. En sommige regio’s blijven leeg, zoals Okuma, waar de beschadigde kerncentrale Fukushima staat. Mensen zijn vertrokken wegens besmettingsgevaar. En het afval blijft liggen, want wie wil er opgescheept worden met besmette materialen?
-
Pakistan
Pakistan beleefde in 2010 de zwaarste overstromingen in zijn geschiedenis. Eind juli van dat jaar teisterden hevige moessonregens het noorden van het land, waardoor de rivier de Indus veranderde in een op hol geslagen watermonster, mensen en vee meesleurend, huizen en bruggen verbrijzelend tot hoopjes afval.
Rond de 160.000 vierkante kilometer land kwam onder water te staan, dat is een vijfde van het totale oppervlak van Pakistan. De ramp kostte bijna 1840 mensen het leven, en tegen de 2800 mensen raakten gewond. In totaal werden zo’n 21 miljoen mensen direct getroffen door de watersnood. Bijna 2 miljoen huizen werden verwoest; ruim 4 miljoen mensen raakten dakloos.
De Pakistaanse regering slaagde er niet in de hulpverlening goed te regelen. Veel vluchtelingen waren, en zijn nog steeds, aangewezen op zichzelf. Vooral religieuze minderheden als hindoes en christenen hebben het zwaar, omdat ze gediscrimineerd worden.