De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren in een interview met NBC News het voorstel als „een potentiële doorbraak” te zien. Hij is weliswaar sceptisch dat Syrië hier daadwerkelijk toe over zal gaan, maar omdat hij liever een diplomatieke oplossing voor de crisis heeft dan dat hij overgaat tot militair optreden, ziet hij in het voorstel een potentieel positieve ontwikkeling.
Eerder op de dag leek de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de Amerikaanse opinievorming op het hoogste niveau in beweging te hebben gezet. Tijdens een persconferentie zei Kerry dat Syrië een eventuele aanval kon vermijden door zijn chemische arsenaal onder internationaal toezicht te stellen. Rusland legde het voorstel vervolgens meteen voor aan de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, die liet weten dat Damascus het plan wel ziet zitten.
Kerry leek het voorstel gisteren bijna terloops te doen, maar Obama zei tegenover News Hour van PBS dat hij het vorige week met de Russische president Vladimir Poetin heeft besproken, toen hij in Sint-Petersburg was voor de economische top van de G20.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei vandaag dat Rusland in de kwestie Syrië door de knieën is gegaan vanwege de druk van het Westen. „De Russen kiezen een andere stellingname, en dat is goed”, zei Fabius tegenover de radiozender Europe-1.
Fabius zei verder dat zijn regering zich „belangstellend en voorzichtig” opstelt ten aanzien van het Russische voorstel. Hij waarschuwde dat het niet eenvoudig zal zijn om „ruim 1000 ton chemische wapens” te verzamelen.
Ook de VS blijven voorzichtig. Het plan moet volgens Obama geen mogelijkheid voor Assad zijn om tijd te rekken. De VS zullen druk blijven uitoefenen op Syrië, aldus Obama. Hij spreekt vanavond de bevolking toe over Syrië.