„Wij weten in ons hart dat het beste voor de Verenigde Staten nog moet komen. We gaan verder als één natie”, zei Obama woensdag na zijn herverkiezing tot juichende Democraten in zijn hoofdkwartier in Chicago. De Democratische president zei nog gemotiveerder dan 4 jaar geleden te zijn om met zowel de politici van zijn eigen partij als met de Republikeinen samen te werken.

Mitt Romney erkende zijn nederlaag en belde Obama om hem te feliciteren. „Dit is een tijd van grote uitdagingen voor Amerika en ik bid dat de president succesvol zal zijn in het leiden van onze natie”, zei Romney in zijn toespraak tot zijn aanhangers in Boston.

Obama werd woensdagochtend vroeg Nederlandse tijd door de grote Amerikaanse nieuwszenders uitgeroepen als winnaar van de race om het Witte Huis nog voordat dat de uitslag in de vooraf cruciaal geachte staten Florida en Virginia duidelijk was. Op dat moment, 18 minuten over 5, ging Obama over de 270 van de in totaal 538 kiesmannen heen. In het getrapte verkiezingssysteem van de VS is de kandidaat die 270 kiesmannen achter zich krijgt, de winnaar. Rond half acht had Obama 303 kiesmannen verzameld.

Obama (51) is de tweede Democraat die een tweede ambtstermijn van 4 jaar wint sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2008 schreef hij al geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaan tot president te worden gekozen.

De peilingen voorspelden een nek-aan-nek race, waarbij de uitslag in swing states als Florida en Virginia mogelijk de doorslag zou geven. Toen duidelijk werd duidelijk dat Obama Pennsylvania zou behouden, kwamen er opluchting en kreten van blijdschap bij de Democraten in Chicago. Het werd een heus feestje, toen vervolgens duidelijk werd dat de kiezers in swing states Wisconsin en New Hampshire voor Obama hadden gekozen. De feestvreugde in Chicago explodeerde, toen swing state Ohio als hoofdprijs aan Obama werd toegewezen. In Boston vloeiden tranen in de wetenschap dat sinds 1960 niemand de race om het Witte Huis won zonder Ohio te veroveren.

De Amerikanen gingen dinsdag ook naar de stembus om te stemmen voor het gehele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. Sinds 2010 hebben de Republikeinen een meerderheid in het Huis en de Democraten een (krappe) meerderheid in de Senaat. Die voor Obama frusterende realiteit blijft voortbestaan.