Kinderen in het straatarme Noord-Korea kregen snoepjes en koekjes om de dag te vieren. Door het hele land werden sportvoorstellingen gehouden en een tentoonstelling besteedde aandacht aan de nationale bloem, de kimjongilia. Ook in het buitenland werd Kim Jong-il gevierd als een „belangrijk denker en ideoloog", stelde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
Vorig jaar had het regime de feestdag aangegrepen om aartsvijand Zuid-Korea te bedreigen, maar dit jaar was de toon verzoenender. De tweede man van Noord-Korea, Kim Jong-nam, hamerde op „dialoog en onderhandelingen" met de Verenigde Staten en op betere betrekkingen met Zuid-Korea.
Kim Jong-il leidt Noord-Korea sinds 1994. Hij volgde zijn overleden vader Kim Il-sung op. Onder leiding van Kim Jong-il werd Noord-Korea een nucleaire macht. Het bewind heeft een aantal atoomproeven uitgevoerd, maar daarmee heeft het zelfs China, dat Noord-Korea doorgaans uit de wind houdt, tegen zich in het harnas gejaagd. Bovendien zouden voedseltekorten en stijgende voedselprijzen de afgelopen maanden tot onrust in het streng gesloten land hebben geleid.
tekst ANP/AFP, beeld EPA