De beschieting lijkt gericht op een militaire basis daar. Door de granaatontploffingen kwamen twee Zuid-Koreaanse militairen om het leven. Vijftien andere militairen en drie burgers raakten gewond.
Van de gewonde militairen zijn vijf er ernstig aan toe.
Noord-Korea verklaarde dinsdag dat Zuid-Korea de schotenwisseling is begonnen.
Door de beschieting zijn ettelijke huizen in brand gevlogen. Volgens getuigen verspreidt het vuur zich snel op het eiland. Bewoners werden met luidsprekers opgeroepen naar schuilkelders te gaan. Enkelen vluchtten van het eiland in vissersboten.
Het leger van Zuid-Korea heeft het vuur beantwoord, aldus het ministerie van Defensie. Het patrouilleert met gevechtsvliegtuigen boven het eiland.
De president van Zuid-Korea zei te vermoeden dat de beschietingen door Noord-Korea een gevolg zijn van oefeningen van het Zuid-Koreaanse leger. De president, die in ondergrondse bunkers spoedberaad heeft belegd, roept Noord-Korea op escalatie te voorkomen. De Zuid-Koreaanse legerleiding repte over een opzettelijke schending van het staakt-het-vuren.
De twee landen staan op gespannen voet sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953. De marines vochten met elkaar bij het eiland Yeonpyeong in 1999 en 2002. Noord-Koreaanse marineschepen overschreden de zeegrens en openden het vuur op Zuid-Koreaanse schepen. De Noord-Koreaanse schepen trokken zich terug, toen er versterking uit Zuid-Korea in aantocht was. Bij de incidenten vielen enkele doden.
Noord-Korea is een zeer gesloten en streng-communistisch land. De bevolking lijdt honger, maar de overheid geeft veel geld uit aan defensie. Het Westen vreest dat het land een atoombom ontwikkelt. Buurland China heeft het land opgeroepen terug te keren naar het overleg met zes landen.
tekst ANP, beeld EPA