Bergoglio nam vaak de bus naar zijn werk, bereidde zijn eigen maaltijden en bezocht geregeld de sloppenwijken rond Buenos Aires. Hij beschouwt aandacht voor sociale kwesties als de belangrijkste taak van de kerk en is tegenstander van doctrinetwisten in de kerk. Hij beschuldigde mede-kerkleiders van hypocrisie en zei dat die waren vergeten dat Jezus Christus lepralijders waste en met prostituees at.
„Jezus leerde ons een andere weg: ga naar buiten. Ga naar buiten en deel je getuigenis, ga naar buiten en praat met je broeders, ga naar buiten en deel, ga naar buiten en vraag. Word het Woord in lichaam en geest”, zei hij vorig jaar tegen Argentijnse priesters.
Geschiedenis
De conservatieve en sociaal bewogen Bergoglio werd op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires als zoon van een spoorwegbeambte. Hij volgde een opleiding tot chemisch technicus. Daarna koos hij er op 22-jarige leeftijd voor toe te treden tot de jezuïetenorde en zich tot priester te laten wijden. Verder is bekend dat de nieuwe paus van tango en van voetbal houdt.
Bergoglio heeft zijn leven lang in Latijns-Amerika priesters opgeleid en is politiek onderlegd, maar beschikt ook over een bescheidenheid die veel kardinalen erg waarderen. „Het is een heel vreemd iets: wanneer bisschoppen elkaar ontmoeten, wil hij altijd op de achterste rij zitten. Dit soort bescheidenheid valt zeer goed in Rome”, zei Sergio Rubin, de biograaf van Bergoglio, voor aanvang van het conclaaf.
Bij de verkiezing van de vorige paus, zou hij volgens sommigen tweede geworden zijn.
Oud
De Nederlandse jezuïeten zien de verkiezing van hun ordegenoot als een opsteker en eer. Woordvoerder Ben Frie is wel bezorgd over de hoge leeftijd (76) van de nieuwe paus. „Ik had een sterkere man verwacht op het balkon. Ik hoop dat hij de kracht en de energie heeft”, aldus de jezuïet. Volgens Frie staat de nieuwe paus bekend als ethisch wat behoudend en is het „afwachten hoe dat uitpakt”. Hoewel hij een goede gezondheid geniet, heeft hij wel regelmatig problemen met zijn ademhaling. Hij heeft na een chirurgische ingreep nog maar één long.
Nummer 266
Franciscus is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds de Syriër Gregorius III (731-741). Volgens de officiële lijst van het Vaticaan is hij de 266e paus in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk.
Naam
Hoewel Sint Franciscus een van de populairste katholieke heiligen is, heeft nog nooit een paus zich naar hem genoemd. De nieuwe paus maakt zich met deze naamskeuze ongetwijfeld onmiddellijk geliefd in Italië. De heilige Franciscus van Assisi is een van de beschermheiligen van het land.
De heilige leefde een leven van eenvoud en armoede in het stadje Assisi, in de regio Umbrië, tegenwoordig een van de grootste trekpleisters in Italië voor pelgrims en toeristen. Assisi wordt ook in verband gebracht met diverse wereldwijde vredesbewegingen.
Zodra de nieuwe paus gekozen was, schoten de valsepaus-accounts als paddenstoelen uit de grond. Zo kreeg het Spaanstalige twitteraccount @JMBergoglio er binnen enkele minuten tienduizenden volgers bij, maar er zitten grappenmakers achter, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.
Ook de accounts @PopeFrancis_boi en @_PopeFrancis_ blijken nep. Een twitteraar die zich @_PopeFrancis noemt, verwees in een tweet naar de witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel en zei dat het „uitstekende wiet” was. Ook Nederlandse twitteraars laten zich niet onbetuigd. @PausFranciscus (ruim 1000 volgers) laat weten: „Ik wens de wereld een mooie periode met vrede toe. En ook dat we vanavond patat eten in het #Vaticaan.”
Er is maar één echt pauselijk twitteraccount: @Pontifex. Daarop werd woensdagavond de uitverkiezing van kardinaal Bergoglio gemeld met de woorden: Habemus Papam Franciscum (We hebben een paus, Franciscus).