Waarom willen de nationalisten België opsplitsen in Vlaanderen en Wallonië?

De Wever, fractievoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), laat er geen gras over groeien: België moet zo snel mogelijk worden opgedeeld. Zijn grootste frustratie is de situatie in Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). In dit district mogen Franstaligen in de Vlaamse gemeenten rond Brussel wel op een Franse partij stemmen, maar Vlamingen in het Waalse deel hebben niet de mogelijkheid een Vlaamse partij te steunen.

Is dat het enige pijnpunt voor de N-VA?

Nee, de Vlaamse nationalisten vinden dat zowel Vlaanderen als Wallonië prima bestuurd kan worden op gewestelijk niveau. Dat zou in hun ogen heel wat bureaucratie en euro's schelen. Ten diepste moeten veel Vlamingen niets van Wallonië hebben. Wallonië wordt gezien als een armlastige regio met hoge werkloosheid die sterk leunt op Vlaamse subsidiestromen.

Zet De Wever hard in op het splitsen van België?

Het lijkt erop dat de N-VA het niet zo hoog gaat spelen. De Wever heeft aangegeven met de Franstaligen om de tafel te willen om een regeringscoalitie te vormen. Andere nationalistische partijen, zoals Vlaams Belang en Lijst Dedecker, zijn bang dat de N-VA niet gaat oogsten. Daarom riepen zij maandag De Wever ertoe op de Vlaamse eisen er nu echt door te drukken.

Is het opdelen van een ruim 175 jaar oud land geen utopie?

Nee, de Belgen hebben zelfs al een commissie laten berekenen hoeveel een eventuele opsplitsing van het land zou kosten. Dat zou gaan om ongeveer 7 miljard euro op jaarbasis. Probleem is echter vooral de staatsschuld. Die bedraagt momenteel meer dan 300 miljard euro. De vraag is hoe je zo'n bedrag evenredig verdeelt over de regio's.

Hoe nu verder?

De Wever heeft aangegeven besprekingen aan te willen knopen met de Franstalige socialisten uit Wallonië. Ondanks de enorme verschillen zijn beide partijen bereid hervormingen door te voeren. Wat ook het resultaat van die ingrepen zal zijn, de houdbaarheidsdatum van België zal er in sterke mate van afhangen.

tekst Jan Mark ten Hove, beeld EPA