De meeste doden in Tacloban zouden zijn gevallen door een ‘muur van zeewater’. Ooggetuigen omschreven de metershoge golven als een soort tsunami. Veel mensen verdronken in de vloed vol puin. Een 44-jarige vrouw vertelde hoe ze haar gewonde dochter had moeten loslaten. „Mam, laat los, red jezelf”, waren haar laatste woorden.
Het natuurgeweld maakte huizen, scholen en een vliegveld met de grond gelijk in de Tacloban. Zo’n 80 procent van de woningen is verwoest in de kustplaats met 220.000 inwoners op het eiland Leyte, ongeveer 580 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla.
Ook elders hield Haiyan huis, met naar schatting honderden dodelijke slachtoffers tot gevolg. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd. Op veel plekken is geen schoon drinkwater, elektriciteit en weinig voedsel. Volgens de Filipijnse regering hebben 4,3 miljoen mensen hulp nodig.
Duizenden reddingswerkers en militairen zijn naar de rampgebieden gestuurd, maar beschadigde wegen en grote hoeveelheden puin hinderen de hulpoperaties. Sommige van de buitenwereld afgesloten plaatsen waren zondag nog altijd niet bereikt.
Ook internationaal is hulp toegezegd. Tientallen Amerikaanse mariniers en marinemensen gaan helpen bij de reddingsoperaties. De Europese Unie trok zondag 3 miljoen euro uit voor hulp in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen. Nederland stelde 2 miljoen euro beschikbaar.
Paus Franciscus bad vrijdag voor de getroffenen in het overwegend katholieke Zuidoost-Aziatische land. „Ik wil mijn medeleven betuigen met het volk van de Filipijnen en de regio”, aldus de paus. Een bericht op Twitter waarin de kerkleider opriep om voor de Filipijnen te bidden werd bijna 30.000 keer doorgestuurd.
Met windstoten tot bijna 380 kilometer per uur was Hayian een van de zwaarste tyfoons die de Filipijnen ooit troffen. De storm bereikte de Filipijnen vrijdag. Pas een dag later werd langzaam duidelijk hoeveel schade en leed het natuurgeweld had veroorzaakt.