De drukte verandert in een onnoemelijke chaos: de situatie na de aanslag op Domodedovo Airport bij Moskou maandag.

Gevolgen?
Tijdens de aanslag vielen in totaal 35 doden, van wie 6 niet-Russen. Daarnaast raakten meer dan 180 mensen gewond, van wie er nog verschillende in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Wat gebeurde er precies?
De slachting had plaats in de aankomsthal van de grootste en drukste luchthaven van Rusland. Domodedovo Airport ligt 40 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Moskou.
Inmiddels gaat men ervan uit dat het ging om een terroristische aanslag. De terrorist had het tijdstip bewust gekozen. Het was druk op het vliegveld rond 16.30 uur. De vermoedelijke dader, een vrouw, opende haar tas, waarna de bom explodeerde. Volgens een getuige schreeuwde de vrouw vlak voor de aanslag: „Ik vermoord jullie allemaal!†Er waren mogelijk drie daders.

In 2010 was er toch ook een aanslag in Moskou?
Inderdaad. In maart 2010 werd in de Russische hoofdstad de zwaarste aanslag in zes jaar gepleegd. Er kwamen veertig mensen om het leven in de metro nadat twee vrouwen zichzelf opbliezen.
Met de regelmaat van de klok laten terroristen in Rusland van zich horen. In het zuiden van Rusland, de noordelijke Kaukasus, zijn aanslagen aan de orde van de dag.

Heeft deze aanslag daarmee te maken?
In de Kaukasische regio –in met name Tsjetsjenië en Dagestan– strijden militante, islamitische groeperingen tegen de Russische overheersing. Rebellenleiders uit die regio dreigden Rusland met terreurdaden in het hart te treffen. Deze aanslag past in dat plaatje.

Wat is de achtergrond van de rebellen in de Kaukasus?
Het gaat vaak om zeer fundamentalistische moslims, aanhangers van het wahabisme. Deze stroming binnen de islam groeide de afgelopen decennia sterk in de Russische regio. De wahabieten houden zich streng aan de islamitische wetgeving, de sharia.

tekst Michiel Kerpel, beeld EPA