Noord-Korea voert al jaren de ranglijst aan: daar kan zelfs het bezit van een bijbel al leiden tot de doodstraf. Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan vullen dit jaar de top 5 verder in.

Plek 2 is voor het eerst in jaren niet bezet door een land uit het Midden-Oosten, maar uit Afrika (Somalië). Hoewel dat land eindelijk opkrabbelt na instabiele jaren met oorlog en hongersnood, krijgen christenen het juist moeilijker. Hoewel de regering gematigd islamitisch is, kunnen christenen door de nieuwe grondwet worden vervolgd. Moslims die zich tot het christendom bekeren, worden zonder pardon van het leven beroofd. Bovendien dwingt de terreurbeweging al-Shabaab strikte naleving van de islamitische wetgeving sharia af. Christenen kunnen in dit land niemand vertrouwen. Eén verkeerd woord kan hen volgens Open Doors letterlijk de kop kosten.

Syrië

Syrië steeg van plek 11 naar 3. Christenen in dat land hebben in de burgeroorlog extra te vrezen, omdat de steeds radicaler wordende rebellen ze als aanhangers van de regering zien. In werkelijkheid hoeven christenen juist weinig steun van het regime te verwachten.

Nieuwkomer

In de top 10 staan verder Saudi-Arabië, de Malediven, Pakistan, Iran en Jemen. Nieuwkomer op de in totaal 50 landen tellende lijst is de Centraal-Afrikaanse Republiek (plek 16), waar vier islamitische groeperingen in 2013 gezamenlijk de christelijke president François Bozizé afzetten. Nog dagelijks vinden er moordpartijen plaats, hoewel van de 4,5 miljoen inwoners er slechts 15 procent moslim is. Driekwart van de bevolking is christen. Het land wordt echter verscheurd door legerleiders en buitenlandse huursoldaten uit Tsjaad en Sudan die christenen verkrachten, beroven en vermoorden. Dit land laat zien hoe snel een ogenschijnlijk stabiele staat uiteen kan vallen en een christelijke minderheid of zelfs meerderheid op het randje van uitsterven kan brengen. Een tegenbeweging van christenen verdedigt zich met geweld.

Pakistan

Pakistan neemt als gevolg van islamitisch extremisme plaats 8 in. Een van de ergste incidenten in het afgelopen jaar had plaats in Pakistan. Op 22 september vonden 89 christenen de dood nadat twee zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen bij een kerk in Peshawar. Van alle landen ter wereld wordt Pakistan het meest geteisterd door het islamitisch extremisme.

De sterkste stijger op de lijst is Colombia: het land klimt van plaats 46 naar 25. Dit is met name te wijten aan het aantal ontvoeringen en sluipmoorden.

Goed nieuws

Relatief goed nieuws komt uit Mali, dat flink daalde van 7 naar 33. Het geweld tegen christenen is daar afgenomen en internationale interventies moeten moslimextremisten verdrijven. Desondanks durven veel gevluchte christenen nog niet terug.

Azerbeidzjan, Kirgizië en Uganda zijn van de lijst verdwenen, al hoeft dat niet te betekenen dat het daar veiliger is voor christenen. Landen waarin christenvervolging toeneemt, kunnen namelijk hun plaats hebben ingenomen.

Over het geheel genomen is er meer christenvervolging, aldus Open Doors. Bij het opstellen van de ranglijst kon elk land maximaal 100 punten ‘verdienen’. Lijstaanvoerder Noord-Korea had er 90. Gemiddeld kreeg elke staat dit keer 7 procent meer punten dan vorig jaar.