Volgens een jezidi-woordvoerder in Duitsland bezwijken zijn geloofsgenoten aan honger en dorst. Ook worden ze vergiftigd door het eten van bladeren en boomschors.

Weliswaar zijn in het noordwesten van Irak de afgelopen dagen tienduizenden jezidi’s gered uit het Sinjargebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een veilige doorgang hebben gemaakt. Maar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde gisteren dat er nog steeds naar schatting 20.000 tot 30.000 jezidi’s vastzitten in de bergen.

De bevrijde jezidi’s zijn onder meer naar Dohuk, een Koerdische provincie in Noord-Irak, getrokken. „De mensen die net zijn aangekomen zijn uitgeput, uitgedroogd en velen hebben een zonne­steek”, aldus een woordvoerder van UNHCR. „De temperaturen bereiken dagelijks 40 tot 45 graden Celsius.”

Veiligheidstroepen in het semi­autonome Koerdische noorden werden de afgelopen tijd in het nauw gedreven door IS, dat beschikt over zwaar wapentuig. Met de bombardementen die de VS sinds begin deze week uitvoeren, is daar verandering ingekomen. De Koerden zijn erin geslaagd enkele dorpen te heroveren.

De VS voerden ook gisteren luchtaanvallen uit op stellingen van IS. Een Amerikaanse drone schakelde een mortierinstallatie van IS uit in de buurt van de Syrische grens. De mortier werd gebruikt om vluchtelingen in het grensgebied onder vuur te nemen. Ook het Iraakse leger voerde gisteren luchtaanvallen uit. Rond Mosul doodde het leger daarbij zeker 80 jihadisten.

Steeds meer westerse landen leveren intussen humanitaire hulp aan de vluchtelingen in het gebied. Vanuit Groot-Brittannië zijn gistermiddag enkele toestellen van de Britse luchtmacht RAF richting Cyprus vertrokken. Vandaar vliegen ze naar Irak voor het uitvoeren van verkenningsvluchten als voorbereiding van het droppen van hulpgoederen in Noord-Irak. De afgelopen dagen hebben de Britten en Amerikanen een reeks vluchten uitgevoerd om de jezidi’s van voedsel en water te voorzien. Ook Frankrijk heeft hulpgoederen naar Irak gestuurd.

Een Iraakse helikopter met hulpgoederen is gisteren gecrasht door technische problemen. De piloot kwam om het leven. De andere twintig inzittenden van het toestel raakten gewond.

Tegenover de veroveringen op IS in Irak stonden echter veroveringen van IS in Syrië. De militie nam vanmorgen de strategisch gelegen Syrische grensplaatsen Akhtarin en Turkmanbareh in. Dat meldden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en IS-strijders. De dorpen werden veroverd op andere rebellenbewegingen.

De dorpen liggen in ruraal gebied in de provincie Aleppo. IS vecht in Syrië tegen het regeringsleger van president Assad, maar ook tegen andere strijdgroepen.

Het Vaticaan heeft religieuze leiders gisteren opgeroepen IS te veroordelen. De dramatische situatie van minderheden in Irak eist een „duidelijke en moedige stellingname” van alle religieuze leiders en vooral de moslim­leiders, aldus het Vaticaan.