In de Pakistaanse Swatvallei is een groot bord met Malala’s naam bij haar school inmiddels verwijderd. Zelfs een grote poster van Malala die in de hal van de school hing is weg. „We hebben bedreigingen gehad, er zijn zoveel problemen. Het is voor ons veel gevaarlijker sinds de aanslag op Malala en vanwege alle aandacht die ze krijgt”, zegt schoolhoofd Selma Naz. „De Taliban zijn heel gevaarlijk. Ze zijn vertrokken uit de Swatvallei, maar er zijn er nog wel enkelen. Verborgen, maar ze zijn er. We leven allemaal in angst.” Voor de deur van de school staan gewapende beveiligers.

De vele prijzen die Malala kreeg, waaronder de nominatie voor de Nobelprijs voor de vrede, hebben antiwesterse sentimenten in Pakistan doen oplaaien. Veel Pakistanen vragen zich af of de aanslag wellicht in scène is gezet om een held te creëren die door het Westen kan worden omarmd. Veel Pakistanen zijn gefrustreerd door de niet aflatende eisen van het Westen ‘om meer te doen’ en zien Malala’s internationale bekendheid als een westers toneelspel om hun kritiek te spuien op hun land.

Hoewel de aanvaller van Malala nog altijd vrij rondloopt, heeft de politie de zaak gesloten. Op 9 oktober werd Malala in haar schoolbus in haar hoofd geschoten. Ze werd naar Groot-Brittannië overgebracht, waar ze langzaam maar zeker herstelt. Naz zegt dat het niet helpt dat de dader nog vrij rondloopt en waarschijnlijk ook niet opgepakt zal worden. „Niemand kan voor de rechter verschijnen, zelfs de politie durft geen onderzoek te doen naar een aanslag van de Taliban uit angst voor vergeldingsacties”, zegt een vriend van de familie van Malala. „Het is gewoonweg onmogelijk.”