Wat is er in Zimbabwe aan de hand?

Het Afrikaanse land heeft te lijden onder een politieke, sociale en economische chaos. Er is niet alleen sprake van inflatie, werkloosheid en politiek geweld, maar ook van cholera-epidemieën en een lage levensverwachting. De kindersterfte is verdubbeld sinds 1990 en veel mensen zijn besmet met hiv.

Hoeveel mensen zijn er besmet met hiv?

Dinsdag werd bekend dat het aantal besmette mensen tussen 1997 en 2007 is gedaald van 27 naar 19 procent. In totaal zijn er nu ongeveer 2 miljoen mensen in Zimbabwe besmet. Tien jaar geleden waren dit er meer dan 3 miljoen.

Wat heeft tot die afname geleid?

Volgens recent Brits onderzoek is deze afname te danken aan een beter bewustzijn van de ziekte. Dit is er gekomen door betere voorlichting, onder andere op scholen.
Tijdens deze voorlichting is er aandacht voor een gezonde seksuele levensstijl, waardoor het virus minder vaak overgedragen wordt. Jongeren wachten langer tot ze seksueel actief worden, hebben minder verschillende partners en gebruiken vaker condooms.

Hoe zit het in andere Afrikaanse landen?

Ongeveer twee derde van de met hiv besmette mensen leeft in Afrika. Dit waren in 2009 naar schatting zo'n 22,4 miljoen mensen. Het percentage mensen met hiv is in totaal in vijftien Afrikaanse landen aan het afnemen. Deze afname is nergens zo groot als in Zimbabwe. Voor de Britse onderzoeker Simon Gregson is dit een verrassing: „Van alle Afrikaanse landen vonden wij Zimbabwe de minst geschikte kandidaat voor zo'n grote verbetering."

Maar 19 procent is toch nog steeds heel veel?

Inderdaad. Nog steeds is meer dan een op de tien volwassenen besmet met het virus. Zimbabwe is hierdoor het land met de meeste weeskinderen: ongeveer een op de vier. De onderzoeker Timothy Hallett waarschuwt er daarom ook voor niet te vroeg te juichen: „De hiv-epidemie is nog steeds erg groot."

tekst Machteld Brouwer, beeld RD, Henk Visscher